Индийската полиция спря конференция на активисти и академици, обсъждащи въпроси на Г-20 преди срещата на върха

...
Индийската полиция се намеси, за да спре среща на видни
Коментари Харесай

Индийската полиция се намеси, за да спре среща на видни активисти, академици и политици, обсъждащи предстоящи глобални проблеми на среща на върха на Групата на 20-те индустриализирани и развиващи се нации, която ще бъде домакин в Ню Делхи следващия месец

От АШОК ШАРМА Associated Press, 20 август 2023 г., 1:55 ч.

НЮ ДЕЛХИ -- Индийската полиция се намеси, за да спре среща на видни активисти, учени и политици, обсъждащи глобални проблеми преди срещата на върха на Групата на 20-те индустриализирани и развиващи се нации, която ще бъде домакин в Ню Делхи следващия месец, съобщиха организаторите на срещата в неделя.

Близо 400 участници прекараха два дни в обсъждане на дневния ред на Г-20 и ключови въпроси, които засягат голяма част от населението на света, включително продоволствена сигурност, изменение на климата, трудови права, природни ресурси и нарастващото неравенство.

Срещата включваше и оратори, които бяха критични към премиера Нарендра Моди и ролята на неговото правителство в домакинството на срещата на върха на Г-20, като казаха, че е използване на събитието, за да подкрепи индуистката националистическа Бхаратия Джаната партия на Моди преди общите избори догодина.

Организаторите на срещата за конференцията „We20“ казаха, че са получили писмо от New Полицията в Делхи им каза в неделя сутринта да прекратят срещата, тъй като не е имала подходящото разрешение в зона с висока степен на сигурност, според Кавита Кабиер, говорител на групата.

„Шокирани сме, че трябва да имаме разрешение да практикуваме демокрация", се казва в изявление на организаторите.

Критиците на Моди казват, че демократичните принципи на Индия са под заплаха и че атаките срещу пресата и свободата на словото са станали безочливи при неговото правителство. Министрите на Моди отричат ​​това и казват, че демокрацията в Индия е стабилна и процъфтяваща.

Суман Налва, говорител на полицията в Делхи, отказа коментар.

Хиндуисткият вестник цитира полицейски служител Санджай Саин, който казва, че не е искано разрешение от полицията за срещата.

"Те бяха издигнали палатки пред сградата. И имаше значително струпване на хора в зона, където раздел 144 (забраняващ събирането на четирима или повече души) беше наложено“, каза Сайн.

Изявлението на организатора казва, че полицията също се е опитала да провали срещата в събота, като е попречила на хората да стигнат до мястото, но програмата продължи като насрочено.

Джайрам Рамеш, опозиционен депутат от Конгреса, каза, че е „изключително, че полицията в Делхи спира хората да присъстват на срещата на We20.“

А. Раджа, лидер на Комунистическата партия на Индия, каза, че полицейската акция е атака срещу свободата на изразяване.

Организаторите на срещата We20 казаха, че G-20 е „популярно мрежово събитие за богатите и могъщите, под предлог, че спасява света.“

Индийското правителство има организира рекламна кампания преди срещата на върха на Г-20, за да демонстрира нарастващото глобално влияние на страната под ръководството на Моди, каза лидерът на Комунистическата партия на Индия (марксистка) Бринда Карат.

Критици също оспори интересите на Г-20 и на кого облагодетелства.

„Г-20 се организира, за да осигури корпоративните интереси на малцина. Трябва да работим, за да защитим нашите интереси, нашите права, нашите гори, нашата вода,” каза Рома Малик от Общоиндийския съюз на работещите в горите.

___

Авторът на Associated Press Крутика Пати допринесе за този доклад от Ню Делхи.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР