Индийската финансова столица Мумбай изпревари Пекин и за първи път

...
Индийската финансова столица Мумбай изпревари Пекин и за първи път
Коментари Харесай

Мумбай изпревари Пекин, като "милиардерската столица" на Азия

Индийската финансова столица Мумбай изпревари Пекин и за първи път се трансформира в " милиардерска столица " на Азия, съгласно лист богатите в света, оповестен от основания в Шанхай проучвателен институт Hurun. Броят на милиардерите в индийския финансов център набъбна до 92, третият най-голям брой в света след Ню Йорк (119) и Лондон (97). Индийската столица Ню Делхи за първи път влезе в челната десетка.

Като цяло Индия има 271 милиардери, третият най-голям брой на планетата, след Китай (814) и Съединени американски щати (800), съгласно института.

Мукеш Амбани, притежател на индийския конгломерат Reliance Industries, резервира позицията си на най-богат индиец с чисто положение от 115 милиарда $, което го прави и най-богатият човек в Азия. По-рано този месец Амбани влезе в заглавията на вестниците поради обилното предсватбено празненство на най-малкия си наследник Анант. Председателят на Adani Group Гаутам Адани (86 милиарда долара), чието благосъстояние е повишено с 33%, е вторият най-богат индиец в листата.

" Индия имаше извънредно мощна година... доверието в стопанската система набъбна до рекордни равнища ", съобщи Рупърт Хугеверф, ръководител и основен откривател на Hurun Report. Той също по този начин означи, че изкуственият разсъдък (ИИ) е бил главен мотор на тази наклонност, като е генерирал над половината от цялото ново благосъстояние през тази година.

Броят на милиардерите в Индия набъбна бързо, откогато страната реформира икономическата си политика през 1991 година, с цел да разреши повече задгранични вложения. Въпреки това несъответствието в благосъстоянието сред горния 1% и останалата част от страната доближи исторически върхове. Неотдавнашна изследователска публикация, в съавторство с икономистите Кумар Бхарти, Лукас Кансел, Томас Пикети и Анмол Соманчи, твърди, че благосъстоянието в Индия в този момент е по-неравно, в сравнение с по време на английското колониално ръководство. Делът на националното благосъстояние на горния 1% възлиза на 40,1% през 2022-23 година, съгласно вестника.

Междувременно индийската стопанска система продължава да се укрепва доста, отчитайки растеж на Брутният вътрешен продукт от 8,4% сред октомври и декември 2023 година, което е най-бързият ритъм от шест тримесечия. Южноазиатската страна е на път да се трансформира в третата по величина стопанска система в света в границите на идващите три години, съгласно разнообразни анализатори.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР