Индия внесе силен протест срещу Китай срещу картата, претендираща за „територия на Индия“

...
НОВО ДЕЛХИ (Ройтерс) – Индия заяви във вторник, че е
Коментари Харесай

НОВО ДЕЛХИ (Ройтерс) – Индия заяви във вторник, че е изразила силен протест срещу Китай срещу нова карта, която претендира за територията на Индия , последният дразнител в спорните връзки между азиатските гиганти.

Протестът от Ню Делхи последва съобщения в индийските медии, че Пекин е пуснал официална „стандартна карта“, показваща индийския щат Аруначал Прадеш и Аксай Платото Чин е негова официална територия.

Китай твърди, че Аруначал Прадеш в източните Хималаи е част от Южен Тибет и през април публикува карта, преименуваща 11 места в щата като в рамките на „Дзангнан“ или южен Тибет на китайски.

Аксай Чин е оспорвано плато в западните Хималаи, претендирано от Индия, но контролирано от Китай.

„Днес подадохме силен протест по дипломатически канали до Китайската страна на така наречената „стандартна карта“ на Китай от 2023 г., която претендира за територията на Индия“, каза говорителят на индийското външно министерство.

„Ние отхвърляме тези твърдения, тъй като нямат основание. Подобни стъпки от китайска страна само усложняват решаването на въпроса за границата“, каза той.

По-рано във вторник индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар отхвърли териториалните претенции на Китай.

„Да правим абсурдни претенциите върху територията на Индия не я правят територия на Китай“, каза Джайшанкар пред новинарския канал NDTV.

Протестът на Ню Делхи идва дни след като индийският премиер Нарендра Моди говори с президента на Китай Си Дзинпин в кулоарите на срещата на върха на БРИКС през Йоханесбург миналата седмица и подчерта загрижеността относно противопоставянето на тяхната оспорвана хималайска граница.

Отношенията между двете въоръжени съседи се сринаха, след като войници от двете страни се сблъскаха в Хималаите през юни 2020 г., което доведе до смъртта на 20 индийски войници и четирима китайски войници.

Въпреки че ситуацията на близо 3000 км (1860 мили) граница е спокойна оттогава, сблъсъкът продължава в няколко джоба с десетки хиляди на войници, струпани от двете страни на границата в западните Хималаи.

(Доклад от YP Rajesh; Допълнителен репортаж от Рупам Джайн и Сакши Даял; Редактиране от Алекс Ричардсън)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР