Индия внесе протест срещу Китай заради картата, претендираща за гранична територия

...
Индия внесе силен протест срещу Китай срещу нова карта, която
Коментари Харесай

Индия внесе силен протест срещу Китай срещу нова карта, която претендира за територия, която според Ню Делхи е индийска, най-новото напрежение между двете азиатски съседки относно взаимното им граница.

Протестът, подаден от Ню Делхи във вторник, последва съобщения в индийските медии, че Пекин е публикувал официална „стандартна карта“, показваща индийския щат Аруначал Прадеш и платото Аксай Чин като официална китайска територия.

„Днес подадохме силен протест по дипломатически канали с китайската страна срещу така наречената „стандартна карта“ на Китай от 2023 г., която претендира за територията на Индия“, каза говорителят на външното министерство на Индия Ариндам Багчи в изявление във вторник .

„Отхвърляме тези твърдения, тъй като нямат основание. Подобни стъпки от китайска страна само усложняват решаването на граничния въпрос“, каза Багчи.

Ню Делхи каза, че две области на карта, публикувана от държавния вестник Global Times в Пекин, принадлежат на Индия. Единият беше североизточният индийски щат Аруначал Прадеш, който Китай смята за част от Тибет и където двете страни водиха пълномащабна гранична война през 1962 г. Вторият беше Аксай Чин, стратегически коридор на голяма надморска височина, свързващ Тибет със западен Китай .

Китай твърди, че Аруначал Прадеш в източните Хималаи е част от Южен Тибет и през април пусна карта, преименуваща 11 места в щата като включени в „Дзангнан“ или Южен Тибет на китайски. Аксай Чин, плато в западните Хималаи, се претендира от Индия, но се контролира от Китай.

По-рано във вторник външният министър на Индия Субраманям Джайшанкар отхвърли териториалните претенции на Китай.

„Правенето на абсурдни претенции на територията на Индия не я прави територия на Китай“, каза Джайшанкар пред новинарския канал NDTV. Отношенията между двете азиатски съседки се сринаха, след като войници от двете страни се сблъскаха в Хималаите през юни 2020 г., което доведе до смъртта на 20 индийски и четирима китайски войници.


Докато ситуацията на дългата китайско-индийска граница е спокойна след насилието през 2020 г., противопоставянето продължава в няколко джоба с десетки хиляди войници, струпани от двете страни на границата в западните Хималаи по линията на действителния контрол (LAC), който разделя съперниците.

Протестът на Ню Делхи срещу картата идва дни след като индийският премиер Нарендра Моди разговаря с президента на Китай Си Дзинпин в кулоарите на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург миналата седмица и подчерта опасенията относно спорната хималайска граница.

Пекин нарече срещата „откровен и задълбочен обмен на мнения“. Индия каза, че Моди е подчертал, че „спазването и зачитането“ на LAC е от съществено значение. Правителството на Моди също вложи милиарди долари в проекти за свързаност от своята страна на границата, за да засили гражданското присъствие и да създаде нови паравоенни батальони.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР