Индия смята да ограничи броя на посетителите, които всекидневно идват

...
Индия смята да ограничи броя на посетителите, които всекидневно идват
Коментари Харесай

Индия ограничава броя посетители на Тадж Махал

Индия счита да ограничи броя на посетителите, които ежедневно идват да видят Тадж Махал в град Агра, в опит да запази емблематичния пантеон от XVII в., който е най-голямата туристическа атракция в страната.

Милиони, основно индийски туристи, посещават Тадж Махал годишно и броят им пораства непрестанно, защото пътуванията стават по-лесни.

Според специалисти, големите тълпи форсират амортизирането на бялата мраморна гробница, която към този момент би трябвало да бъде постоянно почиствана, с цел да не пожълтява от мръсния въздух и може да бъдат наранени и основите ѝ.

В бъдеще единствено 40 000 локални туристи ще бъдат допускани в историческия комплекс в границите на дневното работно време, оповестиха управляващите, представени от БГНЕС.

Ограниченията няма да обиден чужденците, които заплащат по 1000 рупии (16 долара) за вход.

Обикновено индийците заплащат единствено 40 рупии, само че ще могат да си купят билет за чужденци, в случай че желаят да заобиколят рестриктивните мерки.

Тадж Махал е повдигнат от моголския държател Шах Джахан като гробница за обичаната му жена Мумтаз Махал, която умира при раждане през 1631.

Желаещите да видят основната крипта, където са грандиозните мраморни гробове на двамата съпрузи, покрити с полускъпоценни камъни, също ще заплащат по-скъпо. Гробовете са от 17 в., само че Шах Джахан и Мумтаз не са заровени в тях. Те са положени в обособена камера на по-ниско равнище.

Решението за ограничение на броя на посетителите беше взето откакто на 31 декември петима души пострадаха в блъсканицата.

Дневно Тадж Махал е посещаван от 10-15 хиляди души, само че броят на посетителите е доста по-голям през почивните дни и доближава до 70 хиляди. През 2016 мавзолеят е бил посетен от към 6,5 млн. души, съгласно статистика на държавното управление.

Мавзолеят е изложен в на редица закани, измежду които и пожълтяването от смога. През 2016 на задната стена се появиха зелени петна, за които беше обяснено, че са екскременти от инсекти.

Властите към този момент са покривали паметника със специфична глина, която извлича налепите и възвръща белотата на мрамора.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР