Индия ще продължи да купува руски петрол само ако се

...
Индия ще продължи да купува руски петрол само ако се
Коментари Харесай

Индийските рафинерии търсят заместител на руския петрол заради санкциите на САЩ

Индия ще продължи да купува съветски нефт единствено в случай че се продава за по-малко от ценовия таван, избран от западните страни, и се доставя от танкери, които не са обект на наказания, съобщи индийски държавен източник пред Ройтерс. Междувременно и двата фактора, цените и глобите, в този момент лимитират желанието и способността на Индия да продължи да купува. Тя към този момент усилва доставките от други източници, а стягането на глобите от страна на Вашингтон подкопава търговията с нефт с Русия, разясняват пред  Bloomberg  мениджъри в индийската нефтопреработваща промишленост.
 
През февруари Индия е купила с 22% повече нефт от Саудитска Арабия, в сравнение с месец по-рано, като най-голямата частна рафинерия Reliance Industries е придобила максимален размер от май 2020 година, съгласно Kpler. От декември среднодневният импорт от Русия е към 1,5 милиона барела, до момента в който през април-юли 2023 година той е бил 2 милиона или повече.
 
Индийските рафинерии може да желаят да продължат да купуват съветски първични материали в огромни размери, само че увеличението на покупките ще изисква утвърждението на Съединени американски щати, споделят индийски мениджъри. Освен това в съветските пристанища петролът вид Urals се доставя на към $60 за барел, т.е. на равнището на тавана, а в индийските пристанища отстъпката за него е единствено $2-4 по отношение на референтни класове като Brent ($83,6 в търговията в четвъртък) и Dubai Crude. Това може да се дължи на увеличените транспортни и товарни разноски, както и на прикриването на разликата от малко известни транспортни търговци, посредством които в този момент се реализира забележителен дял от износа.
 
Подобни цени към този момент са непривлекателни за индийските рафинерии, изключително поради несигурността, която глобите основават при доставките на нефт и " компликациите " при намирането на танкери, които не са обект на тях, настояват източници в индийските рафинерии пред Ройтерс.
 
Държавната компания Indian Oil, Bharat Petroleum и Hindustan Petroleum взаимно разискват съглашение с " Роснефт " за закупуване на до 400 000 барела дневно през фискалната година, започваща на 1 април, оповестиха те. " Роснефт " обаче предлага отстъпка от единствено $3-3,5 за барел, до момента в който договорът за настоящата фискална година с Indian Oil планува отстъпка от $8-9. Условията на съглашението ще зависят от размера на отстъпката и процедурата за заплащане, споделят индийците.
 
От октомври 2023 година Съединени американски щати са наложили наказания на 64 танкера, в това число 14 (заедно със " Совкомфлот " ) - от предишния петък. Проследяването на маршрутите им удостоверява, че десетки от тях не са зареждали нефт от въвеждането на ограничаващите ограничения. А от тези, които попаднаха под наказания на 23 февруари, единият, " Анатолий Колодкин ", който отиваше празен за товари към балтийското пристанище Уст-Луга, незабавно се обърна и в понеделник се понесе край крайбрежията на Алжир. Друг, NS Creation, спря процеса на претоварване в морето южно от Гърция и не одобри нефт от различен танкер, съгласно данни на Bloomberg.
 
Източник: The Moscow Times
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР