Индия, Русия, България, Гърция, Германия и Турция са проявили интерес

...
Индия, Русия, България, Гърция, Германия и Турция са проявили интерес
Коментари Харесай

Пет държави проявяват интерес към интерконектора България-Гърция

Индия, Русия, България, Гърция, Германия и Турция са показали интерес за присъединяване в плана за интерконекторната връзка сред България и Гърция.

Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на отваряне на подадените заявки за присъединяване в лимитираната процедура за " Производство и доставка на тръби за потребностите на междусистемната газова връзка Гърция-България ". Този план е значим освен за България, само че и за цяла Югоизточна Европа , посочи Петкова.

 10 компании желаят да произведат и доставят тръбите за интерконектора Гърция-България
10 компании желаят да произведат и доставят тръбите за интерконектора Гърция-България

В началото на април ще бъде стартирана и главната поръчка

Стойността на плана е към 140-150 милиона евро, а поръчката е за 60 милиона евро, стана ясно по време на процедурата .

На въпрос какво следва с интерконекторните връзки сред Румъния, Сърбия и Турция, Петкова съобщи: " Интерконекторната връзка с Румъния е построена още през ноември 2016 година , а за връзката със Сърбия имаме цялостна подготвеност и обстоен стратегически проект. За интерконекторната връзка с Турция към момента вървят диалози сред двете страни за неговата реализация ", приключи речта си енергийният министър.

 Теменужка Петкова има вяра в бъдещето на газовия хъб
Теменужка Петкова има вяра в бъдещето на газовия хъб " Балкан "

Европейска комисия към този момент ни даде финансиране за изследването

" Този план ще бъде в две етапи - при първата фаза ще се извърши асортимент на претендентите, а при втората ще се изберат петте претендента, които дават отговор на критериите за асортимент ", отсече Петкова. Окончателната дата, на която ще стане ясно кои са претендентите, е 20 април 2018 година, добави енергийният министър.

Другата сфера, в която ще се работи, е за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ , сподели Петкова.

Енергийният министър взе отношение и по въпроса за студения запас.

Припомняме, по време на съвещание тази заран в министерския съвет бяха решени две неща - едното е да се върви за преустановяване на договорите с американските ТЕЦ-ове. Другото - размерът на студения запас се резервира .

 Работодателите договарят енергични стъпки против договорите с Американските централи
Работодателите договарят енергични стъпки против договорите с Американските централи

Потвърдено е опазване на средногодишната стойност на студения запас от 500 МВт.

Енергийният министър бе ясна, че няма решение на Европейска комисия за непозволена държавна помощ при американските ТЕЦ-ове. До края на март електроенергийната система би трябвало да даде своето заявки пред Комисията за енергийно и водно контролиране по въпроса.

Студеният запас е обвързван с електроенергийните системи освен в България, само че и в цяла Европа , сподели още Петкова.

 България е най-подходяща за газов център на Балканите, ласкае ни Шефчович Обновена
България е най-подходяща за газов център на Балканите, ласкае ни Шефчович

Европейска комисия желае доста мощна газова ликвидност на Балканите

" На една единична генерираща единица мощ би трябвало да бъде обезпечен студеният запас ", съобщи енергийният министър и добави, че по закон министърът на енергетиката дефинира размера на студения запас.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР