Индия призова своите граждани в Канада, както и тези, които

...
Индия призова своите граждани в Канада, както и тези, които
Коментари Харесай

Индия съветва гражданите си в Канада да внимават, заради влошаването на връзките на страните

Индия прикани своите жители в Канада, както и тези, които възнамеряват да пътуват до там, да бъдат деликатни, защото връзките сред двете страни са се влошили. Това става откакто двете взаимно си експулсираха по един от посланик, на фона на ескалиращият спор за убийството на сикхския сепаратистки водач Хардип Сингх Ниджар , оповестява " Ройтерс ".

Напрежението набъбна, откогато министър-председателят Джъстин Трюдо разгласи в понеделник, че Канада проверява " достоверни изказвания " за в убийството в Британска Колумбия през юни.

" С оглед на възходящите антииндийски действия и политически оправдани закононарушения на ненавист и престъпно принуждение в Канада, всички индийски жители там и тези, които обмислят пътешестване до там, са призовани да демонстрират оптималната нерешителност ", се споделя в изказване, което индийското външно министерство разгласява през днешния ден.

Правителството на премиера Нарендра Моди изрично отхвърли съмненията на Канада, че сътрудници на Ню Делхи са имали връзки с убийството.
 Индия сменя името си на специфична парламентарна сесия?
Индия сменя името си на специфична парламентарна сесия?

Индийските депутати се сбогуваха със постройката на Народното събрание от английската ера

" Като се има поради влошаващата се среда за сигурност в Канада, по-специално индийските студенти се поучават да демонстрират изключителна нерешителност и да останат бдителни ", добави външното министерство.

Индия е най-големият източник за интернационалните студенти в Канада от 2018 година насам. Според Канадското бюро за интернационално обучение броят на студентите от Индия в Канада е достигнал 320 000, което съставлява към 40% от общото количество в страната.

В сряда частната развлекателна компания BookMyShow разгласи анулацията на турнето в Индия на канадската певица Шубхнийт Сингх.

Канадските управляващи към този момент отхвърлят да кажат за какво считат, че Индия може да е обвързвана с убийството на Ниджар.

Основната опозиционна партия на Индия също отхвърли обвиняванията от страна на Канада.  " Защитата на Трюдо на оповестения за терорист Хардип Сингх Ниджар е безусловно срамна и демонстрира какъв брой доста сегашният канадски режим симпатизира със симпатизантите на Халистан ", разгласява в Twitter (X) Абхишек Ману Сингхви, старши народен представител.
 Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна, вместо това прикани за мир
Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна, вместо това прикани за мир

Декларацията прикани всички страни да съблюдават правилата на интернационалното право, в това число териториалната целокупност и суверенитет

През 80-те и началото на 90-те години на предишния век в Индия се е провел сикхски протест за самостоятелна страна в северния индийски щат Пенджаб, която да се споделя Халистан. По време на митинга са били убити десетки хиляди души. Въпреки че съвсем няма останала поддръжка за бунтовниците в Индия, дребни групи сикхи в Австралия, Англия, Канада и Съединените щати поддържат сепаратисткото придвижване и понякога провеждат митинги пред своите посолства.

Ню Делхи от дълго време недоволства от сикхската сепаратистка интензивност в Канада и приканва за дейности против антииндийските детайли.

Бивш началник на външната шпионска организация на Индия, Крилото за проучвания и разбори, разяснява, че е необичайно, че Трюдо е оповестил експулсирането на индийски посланик в Народното събрание . " Ние не вършим атентати, дано го изясня. " сподели А. С. Дулат.

Канада има най-голямата популация от сикхи отвън индийския щат Пенджаб, като към 770 000 души оповестяват, че сикхизма е тяхна вяра при преброяването през 2021 година Някои индийски анализатори споделят, че Отава не стопира сикхските протестиращи, защото те са политически авторитетна група. " Изглежда, че Трюдо взе участие в токсична вътрешна политика, като залага на екстремистката външна страна на сикхската диаспора ", сподели вестник Indian Express в коментарна публикация.

И двете страни оповестиха, че замразяват продължителните договаряния за евентуална им комерсиална договорка . Канада и Индия се пробват търговията между тях, която възлиза на едвам 10,2 милиарда $ през 2022 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР