Индия издава съвети за пътуване, призоваващи гражданите да „останат бдителни“ в Канада, докато дипломатическият спор се задълбочава

...
Индия призова гражданите си да останат бдителни в Канада, предупреждавайки
Коментари Харесай

Индия призова гражданите си да останат бдителни в Канада, предупреждавайки ги за „политически оправдани престъпления от омраза“ в силно формулиран препоръка за пътуване, която идва дни след като Отава обвини Ню Делхи, че потенциално стои зад убийството на сикх сепаратистки активист на своя територия.

„Напоследък заплахите бяха насочени особено към индийските дипломати и части от индийската общност, които се противопоставят на антииндийския дневен ред“, се казва в съобщение, публикувано в сряда от индийското министерство на външните работи. „Като се има предвид влошаващата се среда за сигурност в Канада, по-специално индийските студенти се съветват да проявяват изключителна предпазливост и да останат бдителни.“

Добавя се, че индийските граждани и студенти трябва да се регистрират във Върховната комисия на Индия или генералните консулства на Индия в Торонто и Ванкувър, за да „по-добре се свържат с индийските граждани в Канада в случай на спешен или неблагоприятен инцидент“.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо се ръкува с министър-председателя на Индия Нарендра Моди преди срещата на върха на лидерите на Г-20 в Ню Делхи на 9 септември. Премиерът на Канада Джъстин Трюдо се ръкува с министър-председателя на Индия Нарендра Моди преди срещата на върха на лидерите на Г-20 в Ню Делхи на 9 септември. Evan Vucci/Pool/AFP/Getty Images

Изявлението идва дни след като канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че властите са разследвали „достоверни твърдения“ за потенциална връзка между „агенти на правителството на Индия“ и убийството на Хардип Сингх Ниджар, сикхски канадски гражданин, който беше застрелян от маскирани през юни.

Ню Делхи категорично отхвърли обвиненията, наричайки ги „абсурдни и мотивирани“.

Но изявлението на Трюдо влоши отношенията между двете страни, като и Индия, и Канада изгониха висши дипломати в реципрочни ходове, повишавайки перспективата за неприятен разрив между ключовите партньори на Съединените щати.

Ниджар беше открит поддръжник на създаването на отделна родина на сикхите, известна като Халистан, която ще включва части от индийския щат Пенджаб.

Canadian Prime Министър Джъстин Трюдо говори по време на периода за въпроси в Камарата на общините на Парламент Хил в Отава, Онтарио, Канада, 18 септември 2023 г. Канадският министър-председател Джъстин Трюдо говори по време на периода за въпроси в Камарата на общините на Парламентския хълм в Отава, Онтарио, Канада, 18 септември 2023 г. Блеър Гейбъл/Ройтерс

Движението Халистан е забранено в Индия и се счита за заплаха за националната сигурност от правителството. Редица групи, свързани с движението, са посочени като „терористични организации“ съгласно Закона за (превенция) на незаконните дейности (UAPA).

Името на Ниджар фигурира в списъка на Министерството на вътрешните работи на терористите от UAPA и през 2020 г. индийската Национална агенция за разследване го обвини в „опит за радикализиране на общността на сикхите по света в полза на създаването на „Халистан“, добавяйки, че той е бил „ опитвайки се да подтикне сикхите да гласуват за отцепване, да агитират срещу правителството на Индия и да извършват насилствени дейности.

Според местната полиция той е бил застрелян в камиона си през юни от двама маскирани убийци пред сикхски храм в Съри, Британска Колумбия.

Смъртта му едновременно шокира и възмути сикхската общност в Канада, една от най-големите извън Индия и дом на повече от 770 000 членове на религиозното малцинство.

Канадската полиция не е арестувала никого във връзка с убийството на Ниджар. Но в актуализация от август полицията пусна изявление, в което се казва, че разследват трима заподозрени и издаде описание на възможно превозно средство за бягство, като поиска помощта на обществеността.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР