Индия предупреждава гражданите на Канада да пътуват на фона на спора около убийството на сикхския лидер

...
Индия предупреди своите граждани да не посещават части от Канада,
Коментари Харесай

Индия предупреди своите граждани да не посещават части от Канада, последният залп в дипломатическия спор около твърденията на Отава, че Ню Делхи е замесен в убийството на сикх сепаратистки лидер тази година.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо поиска от Индия да се отнесе с „най-голяма сериозност“ към бомбеното разкритие на нейното разследване за неговата стрелба.

Продължавайте да четете

списъка на 4 елементаКанада разследва възможна връзка между Индия и убийството на сикхски активистВ движение "зло за зъб" Индия моли канадския дипломат да напусне страната след 5 дниКакво стои зад напрежението между Индия и Канада около убийството на сикхския сепаратистки лидер ?Сикхски и мюсюлмански лидери призовават за действие, докато Канада разследва убийството на сикхския лидеркрай на списъка

Последствията доведоха до дипломатически експулсации и решително отричане от Индия, която каза, че всяко предположение, че е изиграло роля в убийството през юни на Хардип Сингх Ниджар, е „абсурдно“.

Без да се позовава изрично на спора, външното министерство на Индия заяви в сряда, че е загрижено за безопасността на своите граждани в Канада поради „политически оправдани престъпления от омраза и криминално насилие“.

„Заплахите са насочени особено към индийски дипломати и части от индийската общност, които се противопоставят на антииндийската програма“, се казва в изявление на министерството.

„Следователно на индийските граждани се препоръчва да избягват пътуване до региони и потенциални места в Канада, където са се случили такива инциденти.“

Ниджар беше застрелян от двама маскирани нападатели пред сикхско място за поклонение, което той ръководеше в Съри, крайно предградие на Ванкувър в провинция Британска Колумбия.

Ниджар подкрепи създаването на родина на сикхите под формата на независима държава Халистан в северния индийски щат Пенджаб, който граничи с Пакистан. Това е родното място на сикхската религия.

Индия го определи като „терорист“ през 2020 г. и поиска арестуването му за предполагаем заговор за извършване на убийство. Той отрече тези обвинения, според Световната организация на сикхите в Канада, организация с нестопанска цел, която твърди, че защитава интересите на канадските сикхи.

Индийското правителство обвинява Отава, че си затваря очите за дейностите на твърдолинейните сикхски националисти, които се застъпват за създаването на Халистан.

Interactive_HardeepSinghNijjar_Sep19_2023

„Не искам да провокирам“

Отношенията между Канада и Индия са обтегнати след убийството на лидера на сикхите и последвалите демонстрации в Канада.

Трюдо, който се срещна с Моди в кулоарите на срещата на върха на Групата на 20 (G20) този месец в Ню Делхи, във вторник каза, че очаква Индия да разгледа надлежно обвиненията за убийството на Ниджар.

„Индия трябва да приеме този въпрос с най-голяма сериозност“, каза той. „Правим това. Не се стремим да провокираме или ескалираме.“

Съединените щати се присъединиха към Канада в призива към Индия да разкрие какво знае за убийството.

„Ние сме дълбоко загрижени за обвиненията, цитирани от премиера Трюдо“, каза в изявление говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън.

„Оставаме в редовен контакт с нашите канадски партньори. Изключително важно е разследването на Канада да продължи и извършителите да бъдат изправени пред правосъдието.“


В доклад, публикуван късно във вторник, информационната агенция Ройтерс заяви, че Канада е работила „много тясно“ със САЩ по отношение на разузнаването, че индийски агенти са потенциално замесени в убийството на Ниджар.

„Работим със САЩ много тясно, включително по публичното разкриване вчера [понеделник]“, каза високопоставен канадски правителствен източник пред Ройтерс.

Доказателствата, с които Канада разполага, ще бъдат споделени „своевременно“, каза служителят, който говори при условие за анонимност поради чувствителността на информацията.

Лидерът на консервативната опозиция в Канада, Пиер Поилиевре, призова Трюдо да покаже доказателствата, които правителството има в ръка.

Джеси Сингх, основател и председател на обществената група Sikhs of America, каза на събитие, организирано от мозъчния тръст на института Хъдсън във Вашингтон, че Трюдо не е успял да предостави никакви доказателства.

„Това е просто нещо, което той каза, че е „достоверно твърдение“ без никакви доказателства. И мисля, че ще трябва да изчакаме, за да видим дали има някакво доказателство там, и тогава смятам, че могат да бъдат взети допълнителни решения“, каза Сингх.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР