Индия потвърди първия си смъртен случай, причинен от маймунска шарка

...
Индия потвърди първия си смъртен случай, причинен от маймунска шарка
Коментари Харесай

Първи смъртен случай от маймунска шарка в Азия

Индия удостовери първия си смъртен случай, породен от маймунска шарка в южния щат Керала, оповестява Би Би Си. 22-годишен мъж, който неотдавна е пътувал до Обединените арабски емирства. Той е умрял в събота. Министърът на опазването на здравето на Керала Вийна Джордж сподели, че мъжът в началото е дал позитивна проба за вируса в чужбина. Пробите, тествани след гибелта му, също са разкрили съществуване на вируса, добави Джордж в понеделник.
Прочетете още
Това е четвъртият смъртен случай от маймунска шарка, докладван в международен мащаб, отвън Африка. Има 20 близки контактни лица на мъжа, те са избрани като " високорискови " и са изолирани. Контактните лица са другари, семейство и девет души, с които неотдавна е играл футбол.

Заболяването се предизвиква от вируса на маймунската шарка, която е от вирусното семейство на едрата шарка. Според специалисти възможностите за заразяване с маймунска шарка са ниски.

По данни на Европейския център за надзор и предварителна защита на болесттите (ECDC) към 28 юли са доказани 11 001 случая на маймунска шарка в 27 страни в Европа - Испания (3 738), Германия (2 459), Франция (1 827), Холандия (879), Португалия (588), Италия (426), Белгия (393), Австрия (118), Ирландия (85), Швеция (81), Дания (71), Полша (53), Норвегия (50), Унгария (37), Словения (33), Гърция (32), Люксембург (23), Румъния (20), Финландия (17), Малта (17), Чехия (16), Хърватия (11), Исландия (9), Словакия (6), Естония (5), България (4) и Латвия (3).

Световната здравна организация (СЗО) разгласи епидемията от маймунска шарка за световна незабавна здравна обстановка предишния месец. След гибелта на мъжа в Керала държавното управление на щата образува комисия на високо равнище, която да прегледа медицинските му отчети.

Младият мъж е вдигнал температура и е имал подути лимфни възли, когато е бил признат в частна болница на 27 юли. Той не е имал обриви по тялото и лекарите не са подозирали, че болестта му може да е маймунска шарка.

Мъжът е дал позитивна проба за вируса в ОАЕ на 19 юли, дни преди да замине за Керала, само че фамилията му е уведомило здравните чиновници едвам на 30 юли, сподели министърът на опазването на здравето в понеделник.

Състоянието му обаче бързо се е влошило в болничното заведение, наложило се е да бъде включен и на командно дишане. Индия е съобщила за четири случая на маймунска шарка до момента - три в Керала и един в столицата Делхи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР