Индия отброява до историческото кацане на Луната

...
Вълнението в Индия нараства от дългоочакваното кацане на Луната, като
Коментари Харесай

Вълнението в Индия нараства от дългоочакваното кацане на Луната, като се провеждат молитви за неговия успех, училищата подреждат ученици, за да гледат предаване на живо на събитието и космически ентусиасти, организиращи партита за празнуване.

Космическият кораб Chandrayaan-3 на Индийската организация за космически изследвания (ISRO) е планиран да кацне на южния полюс на Луната в 12:34 GMT в сряда, дни след провала на руско превозно средство, опитващо се за постигане на същото постижение.

Успехът на Chandrayaan-3 ще го направи първият, който ще кацне на лунния южен полюс, регион, чиито сенчести кратери се смята, че съдържат воден лед, който може да поддържа бъдещо заселване на луната.< /p>

Вторият опит на Индия да кацне на Луната след провал през 2019 г. се разглежда като проява на упоритостта на нейните научни институции.

Властите и преподавателите също се надяват, че това ще насърчи научните изследвания сред милиони студенти в най-населената страна в света.

Студенти са изпратили десетки съобщения, пожелавайки успех на ISRO за успешно кацане, каза агенцията.

В северния щат Утар Прадеш правителството на провинцията нареди на всички училища да провеждат специални прожекции, тъй като „кацането на индийския Chandrayaan-3 е незабравима възможност, която не само ще насърчи любопитството, но и ще вдъхне страст в нашите младежи към запитване”.

Съветът за наука и технологии в Гуджарат, в родния щат на министър-председателя Нарендра Моди, покани повече от 2000 ученици „да станат свидетели на историческия момент“ на голям екран, каза ръководителят му Наротам Саху.

Съветът организира и разговори на учени от ISRO. Събитието ще бъде показано на живо в 33-те областни обществени научни центрове на Гуджарат.

Щатското министерство на културата в източния град Колката организира „Научно парти“, за да отпразнува мисията, като приканва хората да се „впуснат във вълнуващо образователно приключение“ с предаване на живо.

Хиндуистки религиозни молитвени церемонии бяха организирани във вторник в градовете Мумбай и Варанаси за успеха на мисията.

Срикант Чундури, предприемач и основател на група космически ентусиасти, наречена „Agnirva“, каза, че е организирал „парти за гледане“ за кацането в популярен ресторант в Бенгалуру.

„Ако искаме да изградим общност за космически ентусиасти, [няма] нищо по-важно от това кацане, което да събере хората заедно“, каза той пред агенция Ройтерс.

ISRO споделя редовни актуализации на мисията чрез публикации в X, бивш Twitter.

„Мисията е по график. Системите са подложени на редовни проверки. Гладкото плаване продължава“, се казва във вторник. „Комплексът за операции на мисията (MOX) кипи от енергия и вълнение!“

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР