Индия нахлува в 53 обекта в цялата страна, докато репресиите срещу сикхските сепаратисти се задълбочават

...
Индийската агенция за борба с тероризма е нахлула в 53
Коментари Харесай

Индийската агенция за борба с тероризма е нахлула в 53 сайта в седем щата и съюзни територии в репресии срещу, според нея, „терористи“ и „гангстери“, някои от които според нея имат връзки със сикхски сепаратистки групи.

Националната агенция за разследване (NIA) заяви в сряда, че е иззела пистолети, боеприпаси и голям брой цифрови устройства по време на акциите и че сред задържаните са били няколко души със заподозрени връзки с „прохалистански“ групи.

„Калистан“ е препратка към сепаратистко движение, което се стреми да създаде родина за сикхите в района на Пенджаб в Индия.

Новината за нападението идва, докато Индия остава в напрегнато дипломатическо противопоставяне с Канада, след твърденията на канадския премиер Джъстин Трюдо, че Индия може да е замесена в убийството в Британска Колумбия на Хардип Сингх Ниджар, канадски сикх, който беше явен защитник на Халистан.

Индия, която категорично отрече твърденията на Трюдо, преди това обвини Ниджар, че е терорист с връзки с движението Халистан и че се „опитва да радикализира общността на сикхите по света“.

Но тя отдавна обвинява множество чужди държави, че укриват това, което описва като сикхски бойци в техните диаспорни общности.

NIA каза в сряда, че последните нападения са „свързани с конспирации за целенасочени убийства, финансиране на тероризъм на прохалистански групи, изнудване и т.н. от гангстери, много от които са хвърлени в различни затвори или действат от различни чужди държави, включително Пакистан, Канада, Малайзия, Португалия и Австралия.

„Много от престъпниците и гангстерите, които по-рано бяха водещи банди в Индия, избягаха в чужбина през последните години и сега преследват дейностите си, свързани с тероризма и насилието, от там, според разследванията на NIA“, се казва в изявлението.

„Тези престъпници са участвали в планирането и поръчването на тежки престъпления, включително поръчкови убийства и убийства за отмъщение, във връзка с престъпници, хвърлени в затвори в цяла Индия“, се добавя в него.

Операцията обхваща щатите Пенджаб, Хараяна, Утар Прадеш, Раджастан и Утаракханд, а също така включва съюзните територии Делхи и Чандигарх.

Посланик Дейвид Коен по време на интервю в Отава. class= Посланик Дейвид Коен по време на интервю в Отава. ПЕРИОД ЗА ВЪПРОСИ за CTV

Ню Делхи отговори гневно на твърденията на Трюдо и задълбочаващият се спор доведе до това, че двете нации изгониха висши дипломати с реципрочни ходове, повишавайки перспективата за неприятен разрив между ключовите партньори на САЩ.

Нещата ескалираха допълнително, когато Индия спря визовите услуги за канадски граждани заради, както каза, „заплахи за сигурността“ срещу дипломати в Канада.

Въпреки че Моди все още не е говорил публично за разрастващия се спор, миналата седмица индийските власти обявиха „засилени репресии“ срещу това, което според тях е „калистанска терористична кампания“.

Миналата седмица NIA обеща парична награда за пет лица, които те обвиняват в „разпространение на терор“ в щата Пенджаб.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР