Индия може да стимулира износителите, които уреждат сделки, използвайки рупии.

...
Индия може да стимулира износителите, които уреждат сделки, използвайки рупии.
Коментари Харесай

Индия ще стимулира износа в рупии, за да засили търговията с Русия

Индия може да подтиква експортьорите, които уреждат покупко-продажби, употребявайки рупии. Така страната желае да увеличи приемливостта на валутата си и да усили продажбите на артикули за Русия, които понижиха поради наложените на Москва западни наказания, заяви Ройтерс, базирайки се на източници от държавното управление и индустрията.

Ходът има за цел да подтиква търговията с Русия, откакто предишния месец Индийската централна банка вкара механизъм за интернационалните търговски сетълменти (прехвърляне на средства сред сметки на банки - бел. р.), употребявайки рупията.

Индийските компании към този момент заменят $ и еврото с азиатски валути, с цел да уреждат покупко-продажбите си, а и с цел да избегнат западните наказания, наложени на Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

Най-вероятно ще бъде възложен тласък, който ще съставлява настояща стратегия за покупко-продажби, употребяващи изцяло конвертируеми валути като $ и еврото към рупията, която е отчасти конвертируема, споделиха за Ройтерс три източника, осведомени с въпроса.

По думите им според съществуващата стратегия индийските експортьори получават отстъпки върху част от налозите и митата, насъбрани по време на целия развой на произвеждане на стока. Новият тласък обаче ще ползва тези отстъпки за артикули, изнасяни благодарение на рупията.

" Министерството на търговията работи с централната банка и отдела по приходите, с цел да обезпечи улеснение на транзакции, свързани с рупии, като реализация и в сходство с решението на Индийската централна банка от предишния месец ", сподели почитан държавен чиновник, поискал анонимност.

" Ще бъдат подхванати стъпки за разширение на изгодите за външнотърговската политика от сходна реализация ", добави той.

Индийското министерство на търговията, финансовото министерство и централната банка на страната не дадоха отговор на питане за коментар по тематиката.

До момента локалните банкери и търговци не са нараснали потреблението на рупията за сетълменти, защото чакат повече детайлности от централната банка и държавното управление по отношение на тласъците, обявиха още източниците, само че съгласно тях насоки се чакат " скоро ", като се чака те да оказват помощ за усилване на търговията с Русия.

Друг държавен чиновник, заяви, че Индия се стреми да търговията с Русия да нарасне с 6-7 милиарда $ през идващите два месеца.

От 24 февруари до края на юли индийският импорт от Русия - най-вече недопечен нефт, се усили пет пъти до над 15 милиарда $ в съпоставяне със същия интервал година по-рано.

За същия интервал износът обаче спадна до 852,22 милиона $ по отношение на 1,34 милиарда $ преди година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР