Индия може да е надминала Китай като най-населената страна в

...
Индия може да е надминала Китай като най-населената страна в
Коментари Харесай

Индия може би вече е надминала Китай и е най-населената страна в света

Индия може да е надминала Китай като най-населената страна в света. Населението й възлиза на 1,417 милиарда към края на 2022 година, съгласно оценки на самостоятелна организация World Population Review, фокусирана върху преброяването и демографията.

Това е с 5 милиона повече от популацията на Китай, което в 1,412 милиарда души, а управляващите там оповестиха първия спад от 60-те години на предишния век.

В Индия половината от популацията е на възраст под 30 години. Очаква се страната да бъде най-бързо разрастващата се огромна стопанска система в света през идващите години. За да се възползва оптимално от демографския дял, управляващите би трябвало да основат работни места за милионите поданици, които навлизат в работната мощ всяка година, написа Bloomberg.

Организацията на обединените народи очакваше Индия да изпревари Китай по този индикатор по-късно тази година. Към 18 януари популацията на Индия към този момент се е повишило до 1,423 милиарда съгласно WPR.
 Икономическата 2022 година - измежду най-слабите за Китай от половин век насам
Икономическата 2022 година - измежду най-слабите за Китай от половин век насам

Населението на страната понижава за първи път от 1961 година

Според оценка на изследователската платформа Macrotrends популацията на Индия възлиза на 1,428 милиарда. През 2021-а страната не разгласява своите данни от броене, което се прави един път на десетилетие, откакто отсрочи преброяването на популацията, поради пандемията.

" Ще е нужна стратегия, която да подтиква работните места в другите браншове ", декларира Сонал Варма, икономист от Nomura Holdings.

Въпреки бързия стопански напредък на Индия преди Covid и относително мощното й възобновяване от пандемията, 800 милиона души към момента разчитат на хранителни помощи от държавното управление, най-голямата стратегия за подобен тип помощи в света.

Засега третата по величина стопанска система в Азия сама обезпечава производството на храни. Тя е втората по величина по произвеждане на ориз, пшеница и захар.

Като пазар Индия е най-големият консуматор на захар, като в същото време е най-големият вносител на хранителни масла. Той е вторият по величина консуматор на злато и стомана и третият максимален покупател на недопечен нефт.

WPR чака популацията на Индия да продължи да нараства най-малко до 2050 година

В същото време популацията на Китай е намаляло с 850 000 през 2022 година спрямо преди година, съгласно данни, оповестени от Националното статистическо бюро.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР