Индия изгаря повече въглища за производство на електроенергия, тъй като сухото време предизвиква опасения за спиране на тока

...
Индия засили използването на въглища за производство на електричество в
Коментари Харесай

Индия засили използването на въглища за производство на електричество в опит да спре прекъсванията, причинени от по-ниското производство на водноелектрическа енергия, тъй като нарастването на възобновяемите енергийни източници се бори да поддържа темпото на рекордното търсене на енергия.

Необичайно е потреблението на електроенергия в Индия да скочи през август, когато температурите са по-ниски поради годишния мусон, който продължава между юни и септември. Търсенето обикновено достига своя пик през май, когато индийците пускат климатици, за да победят жегата и промишлеността работи без прекъсвания, свързани с дъжда.

Въпреки това най-сухият август от повече от век доведе до скок на производството на електроенергия до рекордните 162,7 милиарда киловатчаса (единици), показа анализ на информационната агенция Ройтерс на данни от федералния мрежов оператор Grid India.

Дялът на въглищата в производството на електроенергия се е повишил до 66,7% през август – най-високото за месеца от шест години, според анализ на Reuters на правителствени данни. По-слабите валежи доведоха до намаляване на дела на водноелектрическата енергия в общото производство до 14,8 процента, в сравнение с 18,1 процента през същия период на миналата година.

Правителството многократно е защитавало използването на въглища, цитирайки по-ниските емисии на глава от населението в сравнение с по-богатите нации и нарастващото производство на възобновяема енергия.

Въпреки по-голямото търсене на въглища, електроцентралите са намалили вноса с 24% до 17,85 милиона метрични тона през първите четири месеца на фискалната година, приключваща през март 2024 г., показват правителствени данни, поради 10,7% увеличение на производството от държавната Coal India.

По-ниският внос от втория по големина вносител на замърсяващо гориво в света след Китай поддържа цените на топлинните въглища в световен мащаб ниски през последните месеци.

Анализатори и представители на индустрията приписват по-високото потребление на енергия на фермерите, които използват повече електроенергия за напояване на полета поради недостатъчен дъжд, периодичност на възобновяеми източници на енергия и увеличено търсене на охлаждане с по-високи от обичайните температури.

„Като се има предвид вече напрегнатата ситуация с доставките, тъй като слабият мусон през август доведе до голямо търсене на селскостопански продукти, внезапният спад на производството на вятърна енергия … допълнително влоши ситуацията“, каза фирмата за енергийни анализи EMA Solutions в публикация в LinkedIn в четвъртък.< /p>

Пиковото търсене в Индия – максималният необходим капацитет по всяко време на деня – се повиши до рекордните 243,9 гигавата (GW) на 31 август, показват данните на Grid India, надвишавайки наличния капацитет със 7,3 GW.

Доставките на електроенергия са по-малко от търсенето със 780 милиона единици през август, показват данните, отбелязвайки най-големия недостиг от април 2022 г., когато Индия се сблъска с най-лошите си прекъсвания на електрозахранването от шест години и половина.

Метеорологичните служители очакват валежите в цялата страна през септември да бъдат в съответствие с дългосрочната средна стойност, което вероятно ще предостави известна почивка на комуналните оператори.

Дялът на въглищата в производството нарасна до 74,2 процента през осемте месеца, приключили през август, показват данните на Grid India, в сравнение със 72,9 процента през същия период на миналата година и на път за трето поредно годишно увеличение. Делът на хидроциклите спадна от 10,9% на 9,2%.

Общото производство на електроенергия се е повишило с повече от 108 милиарда единици тази година, което намалява увеличението от около 16 милиарда единици във възобновяемото производство.

Индия не успя да постигне целта си да инсталира 175 GW възобновяема енергия до 2022 г. и оттогава заяви, че ще се опита да увеличи неизкопаемия капацитет – слънчева и вятърна енергия, ядрена и водна енергия и биоенергия – до 500 GW до 2030 г.

Постигането на тази цел ще изисква повече от 43 GW повече неизкопаеми мощности всяка година, почти три пъти повече от средното добавяне на неизкопаеми мощности през последните две години до юли.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР