Индия или Бхарат: Какво се крие зад спора за името на страната?

...
Спорове обхванаха Индия, след като правителството на премиера Нарендра Моди
Коментари Харесай

Спорове обхванаха Индия, след като правителството на премиера Нарендра Моди нарече страната Бхарат в официалните покани, оставяйки мнозина да се чудят дали името ще бъде променено.< /p>

В поканите за вечеря, изпратени във вторник до гостите, присъстващи на срещата на върха на Групата на 20 (G20) тази седмица, Друпади Мурму е споменат като „президент на Бхарат“ вместо обичайния „президент на Индия“.

В сряда туит от високопоставен говорител на управляващата Bharatiya Janata Party (BJP) каза, че Моди присъства на среща на върха на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия в Индонезия като „премиер на Бхарат“.

В конституцията си най-населената страна в света е известна като Индия и Бхарат. Хиндустан („земя на индусите“ на урду) е друга дума за страната. Трите имена се използват взаимозаменяемо официално и от обществеността.

Въпреки това по света Индия е най-често използваното име.

Защо „Бхарат“ предизвика противоречия?

Откакто бяха изпратени поканите за Г-20, критиците на правителството обвиниха правителството на Моди и неговата индуска националистическа партия BJP, че планират да променят името само на Бхарат.

Името е санскритски термин, открит в писанията, написани преди около 2000 години. Отнася се за двусмислена територия, Bharatavarsa, която се простира отвъд днешните граници на Индия и може да се е разширила, за да включва днешна Индонезия.


BJP вече преименува градове и места, които са свързани с Моголския и колониалния период. Миналата година, например, Mughal Garden в президентския дворец в Ню Делхи беше преименувана на Amrit Udyan.

Критиците казаха, че новите имена са опит да се изтрият от индийската история Моголите, които са били мюсюлмани и са управлявали субконтинента почти 300 години.

За Руп Рекха Верма, професор по философия и бивш заместник-ректор на университета Лакнау в северния щат Утар Прадеш, спорът се корени в нетърпимостта, проявена от правителството на Моди.

„Видяхме, че има непрекъснато незачитане на конституцията и законите. Ако Върховният съд издаде заповед и правителството не я хареса, тя се променя“, каза Верма пред турската Анадолска агенция.

„Не мога да кажа какво ще се случи по-нататък, но мисля, че поради съюза, който опозицията сформира, те сега са решили да премахнат и името Индия.“

Как реагира опозицията в Индия?

Опозицията предупреди BJP да не премахва името Индия.

„Въпреки че няма конституционно възражение срещу наричането на Индия „Бхарат“, което е едно от двете официални имена на страната, надявам се, че правителството няма да бъде толкова глупаво да се откаже напълно от „Индия“, която има неизчислима стойност на марката изграждани в продължение на векове“, Шаши Тарур, депутат от партията Индийски национален конгрес, публикува в X, сайтът, известен преди като Twitter.

„Трябва да продължим да използваме и двете думи, вместо да се откажем от претенциите си за име, което мирише на история, име, което е признато по целия свят“, добави той.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР