Индия и Бангладеш стартираха две нови железопътни връзки и топлоелектрически

...
Индия и Бангладеш стартираха две нови железопътни връзки и топлоелектрически
Коментари Харесай

Бангладеш стартира нови подпомогнати от Индия железопътни проекти и топлоенергиен блок на фона на протести на опозицията

Индия и Бангладеш стартираха две нови железопътни връзки и топлоелектрически блок за подсилване на връзките и енергийна сигурност в района

От АШОК ШАРМА Associated Press, 1 ноември 2023 година, 4:44 ч.

НОВО ДЕЛХИ -- Индия и Бангладеш пуснаха две нови железопътни връзки и термична електроцентрала в сряда за подсилване на връзките и енергийната сигурност в района на фона на мощни опозиционни митинги в Бангладеш.

Индийският министър председател Нарендра Моди и министър-председателят на Бангладеш Шейх Хасина откриха взаимно трите подкрепени от Индия плана за развиване посредством видеоконферентна връзка.

Индия даде $47,8 милиона за трансгранична влакова връзка и $388,92 милиона концесионна кредитна линия за Khulna -Монгла пристанищна железопътна линия в Бангладеш. Индия даде още 1,6 милиарда $ за плана за 1320-мегаватова супер топлинна сила на Бангладеш, съгласно Министерството на външните работи на Индия.

Хасина е изправена пред улични митинги от поддръжници на опозицията, които упорстват нейното държавно управление да подаде оставка и да съобщи властта на непартиен чиновник, който да следи общите избори през идната година.

Най-малко шестима души са били убити и десетки ранени по време на улични митинги от събота насам, споделиха публични лица.

Hasina счита партньорството с Индия за политически значимо за районния мир и развиване. Индия обаче не е коментирала директно последните безредици. Базираните в Дака посолства на западни страни, изключително на Съединените щати, постоянно издаваха изказвания, призоваващи и двете страни да проявят въздържаност и да намерят метод за свободни, почтени и учредени на присъединяване избори.

Китай и Русия излязоха с изказвания през последните месеци, обвинявайки Вашингтон в интервенция във вътрешнополитическите работи на Бангладеш.

Китай също взе участие в доста мега планове в Бангладеш, до момента в който Русия построява първата атомна електроцентрала в страната.

Индия и Бангладеш споделят исторически и културни връзки; Бенгалският, който се приказва и в двете страни, е мощна връзка. Двустранните връзки се усъвършенстваха, откогато Хасина и нейната партия Лига Авами пристигна на власт през 2009 година

По време на нейното посещаване в Индия през септември 2022 година двете страни подписаха съглашение за шерване на вода съглашение и шест други пакта, в това число такива за галактически технологии и научно съдействие.

Откакто Хасина стана министър-председател, нейното държавно управление обърна внимание на опасенията на Индия по отношение на антииндийските въоръжени групи намирайки заслон на земя на Бангладеш. Индия обаче не съумя да подпише съглашение за шерване на водите на река Тееста, което е основно искане на Бангладеш. оръжия от индийските гранични сили за ликвидиране на бангладешци, обвинени в присъединяване в контрабанда или нелегално прекосяване на границата. Неразрешената имиграция в Индия от Бангладеш пречи на двустранните връзки на страните от години.

——-

Авторът на Associated Press Джулхас Алам способства за този отчет от Дака, Бангладеш.

Водещи истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР