Индия е важен партньор на България в Азиатско-тихоокеанския регион, готови

...
Индия е важен партньор на България в Азиатско-тихоокеанския регион, готови
Коментари Харесай

Росен Желязков: България е много ценен и уважаван партньор за Индия

Индия е значим сътрудник на България в Азиатско-тихоокеанския район, подготвени сме да поставим старания за задълбочаване на нашето партньорство в разнообразни сфери от съвместен интерес. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на среща с вицепрезидента и ръководител на Горната камара на Народното събрание на Индия Джагдийп Дханкхар. Това оповестяват от пресцентъра на Народното събрание.

Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, е на работно посещаване в Република Индия.

Росен Желязков изрази своето удовлетворение от отличния политически разговор на високо ниво и връзките на обичайно другарство, всестранно съдействие и динамично партньорство сред България и Индия. Страната ни регистрира възходящата световна тежест на Индия като все по-значима политическа и икономическа мощ, както и нейното водачество в науката, технологиите и нововъведенията, означи ръководителят на българския парламент. Затова България се стреми към задълбочаване на двустранните връзки и съдействие в разнообразни области от съвместен интерес, добави ръководителят на българския парламент.

Визитата ни e израз на нашия блян към подсилване на политическия разговор на високо ниво и търсенето на благоприятни условия за надграждане на двустранните връзки в границите на стратегическото партньорство ЕС-Индия и Стратегията на Европейски Съюз за Индийско-тихоокеанския район, акцентира ръководителят на Народното събрание. Той изрази задоволството си, че има опция да гостува в страната при започване на годината, в която ще бъде маркирана 70-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред България и Индия.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков изрази вяра да бъде ускорено съдействието в региона на културата, образованието, науката и технологиите, както и договарянето на двустранните стратегии - Програма за съдействие в региона на образованието, изкуствата, културата, младежта и спорта и Програма за съдействие в региона на науката и технологии за интервала 2023 – 2026 година.

България е доста скъп и почитан сътрудник за Индия, означи на срещата вицепрезидентът Джагдийп Дханкхар. Богатата просвета на нашите две страни е стабилен мост за разширение на взаимните ни контакти във всички сфери на обществено-политическия и икономическия живот, уточни той. Разчитаме на Вашата поддръжка и при подписването на идните съглашения ЕС-Индия в областта на свободната търговия, добави вицепрезидентът на Индия.

Росен Желязков благодари на вицепрезидента Джагдийп Дханкхар  и за оказаната помощ от страна на индийски боен транспортен съд при евакуирането на българския моряк от пленения товарен транспортен съд “Руен ” в Арабско море.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация отдаде респект пред паметника на Махатма Ганди в двора на индийския парламент. Росен Желязков ще беседва с ръководителя на Долната камара на Народното събрание на Индия Ом Бирла.

В състава на българската делегация са ръководителят на Комисията по труда, обществената и демографската политика Деница Сачева (ПГ на ГЕРБ-СДС), ръководителят на Комисията по защита Христо Гаджев (ПГ на ГЕРБ-СДС), ръководителят на Комисията по икономическа политика и нововъведения Хамид Хамид (ПГ на ДПС), ръководителят на Комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество Валентин Тончев (ПГ на ДПС), заместник-председателят на Комисията по културата и медиите Стоян Михалев (ПГ „ Продължаваме промяната – Демократична България “), заместник-председателят на Групата за другарство България-Индия Нели Димитрова (ПГ „ Продължаваме промяната – Демократична България “) и националният представител от Групата за другарство България – Индия Цветан Предов (ПГ „ ИТН “), както и депутатите Ангел Георгиев (ПГ „ Възраждане “), Борислав Гуцанов (ПГ „ Българска социалистическа партия за България “), Александър Вълчев (ПГ „ ИТН “).
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР