Индия е огромна; с близо 1,4 милиарда души тя е

...
Индия е огромна; с близо 1,4 милиарда души тя е
Коментари Харесай

Защо Индия чупи световните рекорди по заразяване с коронавирус

Индия е огромна; с близо 1,4 милиарда души тя е втора по население в света, а размерите й съставляват предизвикателство за битката с COVID-19.

Всекидневно се слагат по към 2,7 милиона ваксини, само че все пак имунизираните с първа доза са по-малко от 10 % от популацията. Общият брой на доказаните случаи на заразяване в Индия е 15,9 млн., което я подрежда на второ място в света след Съединени американски щати, а умрелите са 184 657.

Заради следващото внезапно покачване на заболеваемостта нежните здравни системи в Индия са на лимит: изпитващите дефицит на личен състав лечебни заведения са претъпкани с пациенти. Недостиг има и на медицински О2. Интензивните отделения са цялостни. Почти всички респиратори са в приложимост, а умрелите се натрупат в крематориуми и гробища.

КАК съдебна експертиза СТИГНА ДОТУК

Властите се подведоха да имат вяра, че най-лошото към този момент е зад тила им, откакто през септември заболеваемостта стартира да спада.

Трийсет следващи седмици тя намаляваше, след което в средата на февруари тя стартира още веднъж да се повишава. Според специалисти страната е пропуснала опцията да усили потенциала на здравната си инфраструктура и да имунизира по-енергично.

" Бяхме толкоз покрай триумфа ", сподели Бхрамар Мухерджи, биостатистик в Мичиганския университет, който следи епидемията в Индия.

Въпреки предизвестията и рекомендациите, че са нужни превантивни ограничения, управляващите не бяха готови за размерите на вълната, сподели К Шринат Реди, ръководител на Индийската фондация за публично здраве.

Критици акцентират това, че държавното управление е решило да не отсрочи хиндуистки религиозни празници и избори, а съгласно специалисти това може да е асъдействало за внезапното покачване на заболеваемостта.

" Властите в цяла Индия, без изключение, слагат целите на публичното здраве на назад във времето ", сподели Реди.

В резултат междинната седемдневната заболеваемост през последните две седмици набъбна от 6,75 нови случая на 100 000 души население на 6 април, на 18,04 случая на 100 000 души население на 20 април, евентуално поради нови разновидности на вируса, в това число подобен, който беше открит в Индия, споделят специалисти.

В сряда Раджеш Бхушан, върховен представител на индийските здравни управляващи, съобщи, че не желае да спекулира дали управляващите са могли да бъдат по-добре готови: " Сега не е времето да се впускаме в разбори за какво и какво сме пропуснали, пропуснали ли сме нещо, готови ли сме били ".

ЗАЩО съдебна експертиза СРИВА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА НА ИНДИЯ

Индия отделя единствено незначителна част от брутния си вътрешен артикул за здравната система, надалеч по-малко спрямо множеството огромни стопански системи в света.

Когато предходната година вирусът настъпваше, Индия наложи строго национално затваряне, траяло с месеци, с цел да не допусне лечебните заведения да се претоварят. Това донесе ужасни премеждия на милиони, само че и завоюва време, с цел да бъдат запушени сериозни дупки, като да вземем за пример наемането на спомагателен здравен личен състав на краткотрайни контракти, основаване на полеви лечебни заведения и разполагането на болнични кревати в ритуални зали.

Но управляващите не погледнаха дълготрайно на пандемията, сподели доктор Винита Бал, имунолог в Индийския институт за научно обучение и проучвания в град Пуна.

Предложения за трайни усъвършенствания като увеличение на потенциала на съществуващите лечебни заведения и наемане на повече епидемиолози, които да оказват помощ в следенето на разпространяването на вируса, бяха подценени от мнозина, сподели тя. Сега управляващите трескаво връщат доста от изключителните ограничения, които бяха анулирани незабавно щом заболеваемостта спадна.

Преди година Индия съумя да избегне дефицита на О2, който тормозеше Южна Америка и Африка, откакто преобразува системите за произвеждане на индустриален О2 в мрежа за произвеждане О2, кадърен за медицински потребности.

Но доста от мощностите се върнаха към това да създават О2 за промишлени потребности и в този момент няколко индийски щата изпитват дефицит, заради което здравното министерство прикани лечебните заведения да пестят наличния си О2.

КАКВО СЛЕДВА

Индия е изправена пред сериозното предизвикателство да не допусне по-нататъшен колапс на здравната система, до момента в който не бъде имунизирана задоволителна част от популацията, с цел да се понижи доста потокът от пациенти.

Добрата вест е, че Индия е водещ производител на ваксини, само че даже и откакто през март бяха спрени огромни доставки за експорт в чужбина, с цел да бъдат отклонени за вътрешно прилагане, остават подозренията дали е разполагаем нужният потенциал за задоволително бързо произвеждане.

" Ваксинацията е един от методите да бъде забавено разпространяването (на заразата) - само че това в действителност зависи от темповете (на производство) и наличността на имунизациите ", сподели Реди от Фондацията за публично здраве.

Няколко щата към този момент обявиха, че изпитват дефицит на ваксини - въпреки федералното държавно управление да отхвърли.

Миналата седмица Индия разгласи, че ще позволи да се употребяват всички ваксини против COVID-19, които са утвърдени от Световната здравна организация и регулаторните органи в Съединени американски щати, Европа, Англия и Япония.

В понеделник управляващите оповестиха, че обсегът на имунизацията ще бъде уголемен по този начин, че в него да попаднат всички пълнолетни лица, което прави общо към 900 милиона души - много повече от популацията на Европейския съюз и Съединени американски щати, взети дружно.

Междувременно Реди сподели, че някои щати е трябвало да вкарат нови локдауни, само че в дълготраен проект нещата опират и до персонално съзнание, тъй като хората също би трябвало да създадат това, което зависи от тях.

" Като общество е извънредно значимо да съблюдаваме здравните ограничения като носене на маски, физическа отдалеченост и отбягване на скупчванията на хора ", сподели той.

Със съкращения от, Владимир Сахатчиев, БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР