Индия е на прага на исторически опит да приземи космическия

...
Индия е на прага на исторически опит да приземи космическия
Коментари Харесай

Индия може да стане четвъртата страна, която ще приземи космически кораб на Луната

Индия е на прага на исторически опит да приземи галактическия си уред " Чандраян-3 " на Луната, което може да я трансформира в едвам четвъртата страна, направила сходно достижение, оповестяват от CNN.

Индийската организация за галактически проучвания удостовери във вторник, че " Чандраян-3 ", което на санскритски език значи " лунно транспортно средство ", е на път и " всичко върви по проект ". Космическият уред би трябвало да стартира окончателното си втурване към повърхността на Луната в сряда в 17:45 ч. по Гринуич (8:15 ч. българско време).

Индийската галактическа организация ще излъчи онлайн опита за кацане от 17:20 ч. IST (19:50 ч. ET) в сряда.

Ако задачата е сполучлива, тя може да затвърди статута на Индия като международна суперсила в космоса. Преди това единствено Съединените щати, Китай и някогашният Съветски съюз са осъществявали меки кацания на лунната повърхнина.

Предвиденото място за кацане на " Чандраян-3 " също по този начин е по-близо до южния полюс на Луната, в сравнение с всеки различен галактически уред в историята. Районът на южния полюс се смята за област от основен теоретичен и стратегически интерес за галактическите страни, защото учените считат, че там се намират находища от воден лед.

Водата, замръзнала в сенчести кратери, би могла да се трансформира в ракетно гориво или даже в питейна вода за бъдещи задачи с екипаж.

Опитът на Индия да приземи своя галактически уред покрай южния полюс на Луната идва единствено дни след несполучливия опит на друга страна да направи същото. Руският галактически транспортен съд " Луна 25 " се разруши в Луната на 19 август, откакто моторите му се повредиха, с което завърши първият опит на страната за кацане на Луната от 47 години насам.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР