Индия е една от страните с най-замърсен въздух в света

...
Индия е една от страните с най-замърсен въздух в света
Коментари Харесай

Инженери намериха нов начин да борят газовете от дизеловите автомобили

Индия е една от страните с най-замърсен въздух в света и равнищата на смога постоянно се покачват през задушните лета, когато пушещите дизелови генератори се употребяват, с цел да компенсират дефицита на електрическа енергия, породен от работата на климатиците и вентилаторите, заяви Ройтерс.

Екип от индийски инженери откри по какъв начин да улавя някои от изгорелите газове от генераторите и и да ги трансформира в мастило, като по този метод не разрешава на нездравословните излъчвания да навлизат в атмосферата. Индийските инженери настояват, че са основали първото по рода си устройство, което улавя излъчванията съответно тези от дизеловите генератори - навременно откритие за страна, в която се намират 14 от 15-те най-замърсени градове в света, по данни на Световната здравна организация.

" Нашата цел е да понижим равнищата на замърсяване с доста огромен % в доста къс интервал от време ", твърди Арпит Дхупар, един от тримата инженери, които са създали технологията, която в този момент се употребява в Гургаон, сателитен град на столицата Ню Делхи.

Тяхното устройство се прикрепя към генераторите, с цел да улавя над 90 % от саждите от охладените дизелови ауспуси. След това материалът може да бъде продаден на производителите на мастило.

Компанията на инженерите Chakr Innovation, е конфигурирала 53 устройства в държавните компании и офиси, както и при бизнесмените на недвижими парцели, сподели Дхупар. По този метод се резервират 1,500 милиарда литра въздух от замърсяване. Събрани са над 500 кг сажди, които се употребяват за основаването на над 20 000 литра мастило, прибавя той.

Chakr Innovation не е първата стартъп компания, която вижда опция да печели пари от газове, изпускани от дизеловите коли. Конкурентна компания Graviky Labs, която се намира в южния град Бангалор, употребява сходна технология, с цел да трансформира газове от дизеловите коли в мастило.

Около 1,1 милиона души умират всяка година в следствие от замърсяването в Индия, съгласно изследване от 2015 година на Американския институт за факторите, които въздействат на здравето. Това е една четвърт от общия брой на смъртните случаи от замърсяване на околната среда по света.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР