Индивидуалните топломери, електронни разпределители и водомери у дома трябва да

...
Индивидуалните топломери, електронни разпределители и водомери у дома трябва да
Коментари Харесай

Кога трябва да подменим уредите за измерване на топлинна енергия, топломерите и водомерите в домовете ни?

" Индивидуалните топломери, електронни разпределители и водомери вкъщи би трябвало да бъдат заменени при положение на техническа нередовност. Най-честият проблем е загаснал екран на уреда. При този случай клиентите би трябвало да се свържат техния топлинен счетоводител. " съобщи инж. Севдалин Желев, шеф на " Топлофикация Русе ". Той изясни, че преди началото на новия отоплителен сезон всички клиенти имат ангажимент да ревизират дали всички устройства за отчитане на потребената топлинна сила и гореща вода работят. Инж. Желев подсети, че уредите подлежат на периодическа метрологична инспекция в акредитирана лаборатория. " Ако устройствата са с изтекла метрологична инспекция и не са минали нова, според издадени наставления, на клиентите ще се начислява избраната по норматив оптималната мощ. Обичайно интервалът при водомерите е 10 години, при топломерите – 5 години " уточни инж. Желев.

Инж. Севдалин Желев посочи, че в случай че измервателният апарат изгасне по време на отоплителния сезон, тогава се начислява консумация, аналогична на предходния отоплителен интервал и се издава наставление, че разпределителят би трябвало да се смени. Той предизвести, че в случай че след наставление устройството не се подмени, още веднъж се начислява оптималната мощ. " В Наредбата за топлоснабдяването е записано, че оптималната мощ се начислява, когато има операция на уреда. " добави инж. Желев.

Преди началото на отоплителен сезон 2022/2023 година клиентите би трябвало да извършат оглед и на вътрешната отоплителна апаратура. Директорът изясни, че при определяне на щета, казусът е належащо да бъде отхвърлен преди стартиране на топлоподаването. „ При течове в постройката неотложно повредата би трябвало да бъде отстранена. Всички поправки би трябвало да приключат преди началото на отоплителния сезон. “ посочи инж. Желев. " Отоплението няма да бъде включено в постройките, в които вътрешната отоплителна апаратура не е запълнена, тъй като това значи, че в някое жилище ремонтът към момента не е завършил “ съобщи инж. Желев.

" Всички самостоятелни уреди за премерване, топломери и водомери би трябвало да са с отдалечено отчитане, според промени в Закона за енергетиката. Клиентите би трябвало да възнамеряват замяна на измервателните уреди – топлинни разпределители, топломери и водомери до 1 януари 2027 година " подсети инж. Желев. Той посочи, че измененията са направени за координиране на българското законодателство с Директива 2012/27/ЕС на Европейския парламент.

Инж. Желев уточни, че решението за прекосяването към отдалечен доклад се взима на Общо заседание на етажната благосъстоятелност с болшинство от 2/3 от притежателите в постройката ".

По думите на изпълнителния шеф с модерните устройства показанията се снемат от разстояние, без посещаване на място от инкасатор. Той изясни, че клиентите заплащат действително потребената сила и няма планирани сметки. Като още едно преимущества инж. Желев посочи намаляването на опцията от субективна неточност при отчитане.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР