Индивидуалната оценка на база потребности е ключът към решаването на

...
Индивидуалната оценка на база потребности е ключът към решаването на
Коментари Харесай

Хасан Адемов: До юли трябва да е готов Законът за хората с увреждания

Индивидуалната оценка на база потребности е ключът към решаването на казуса на хората с увреждания, споделя ръководителят на парламентарната комисия по труда и обществената политика и народен представител от Движение за права и свободи Хасан Адемов в изявление за вестник " 24 часа ".

По думите му оценката би трябвало да е направена от мултидисциплинарен екип, в който влизат разнообразни експерти. Той акцентира, че обществената оценка би трябвало да дава опция не за привилегии, а за поддръжка за интеграция съгласно правилата на Конвенцията на Организация на обединените нации за интеграция на хората с увреждания. Не на последно място и, с цел да могат родителите да работят.

" Твърди се, че парите за хората с увреждания са увеличени с 81 млн. лева, като 68 млн. от тях са за асистентски услуги, само че те са за продължение на плановете от 2017 година по линия на Оперативна стратегия " Човешки запаси ". Нищо в допълнение не е обещано за хората с увреждания като се изключи 13 млн. лева за интеграционните добавки, които са въз основата на нарастването на обезпечения най-малък приход до 75 лева ", споделя Адемов.

Ползващи обществени услуги в общността към март са общо 20 970, от които персонален помощник - 12 217, обществен помощник - 2339 и домакински асистент - 6367, осведоми той. Чрез бюджета на общественото министерство по стратегия Интеграция на хората с увреждания за 2018 година с 68.4 млн. лева се оказва поддръжка на над 23 400 лица с увреждания и лица над 65 год., които са в неспособност за самообслужване, посредством почасово назначение на близо 16 600 персонални асистенти, обществени асистенти и домашни помощници.

Законът за хората с увреждания би трябвало да е подготвен до края на юли , заяви Адемов, а другият закон, по който се работи - за обществените услуги, е с краен период до октомври . " В рамките на тази матрица би трябвало да се нарежда и концепцията за персоналната помощ ", споделя той.

" Цялата тази полемика и протестният заряд породи, когато стартираха измененията в Медицинска експретиза и експертизата на работоспособността. Тези концепции срещнаха отпор от всички заинтригувани страни, а министър председателят бе заставен да призове двамата министри да ги отдръпват до намиране на единодушие. Без тях обаче мъчно може да се върви към решаването на казуса, тъй като главното, което желаят хората с увреждания, е да имат благоприятни условия за интеграция при съхранено компенсиране на увреждането с инвалидна пенсия. Трябва ясно да се каже, че няма да се лишава инвалидната пенсия, а приходи от труд ще са допълващи ", декларира Адемов.

" Дълбоко почитам напъните на омбудсмана Мая Манолова да написа закони по всички проблеми, само че когато приказваме за хората с увреждания и обществената политика, като цяло би трябвало да имаме по-мащабен взор и да бъдем осведомени с проблемите на хората и опциите за тяхното решение ", отбелязва той.

По думите му подправени решения на ТЕЛК няма . " Експертните решения са въз основата на медицински документи. Ако има такива с погрешно наличие, има състав от Наказателния кодекс. Така че в случай че някой има такава информация, може да я даде на съответните органи ", споделя Адемов.

" Експертното решение на Териториалните експретни лекарски комисии (ТЕЛК) и Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК) е универсалният ключ, който отваря вратите за поддръжка по над 40 закона. За да може да се осъществят действителна предварителна защита и надзор, би трябвало да има онлайн връзка сред ТЕЛК, НЕЛК, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Агенцията за хората с увреждания, Агенцията за обществено подкрепяне (АСП), общините и лечебните заведения ", счита ръководителят на парламентарната комисия по труда и обществената политика.

Според него решението на Върховният административен съд, че тези интеграционни добавки би трябвало да са съгласно потребностите, а не съгласно обезпечения най-малък приход е още един мотив, че политиката и поддръжката за хората с увреждане би трябвало да бъдат с изменена философия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР