Индивидуална и допълнителна педагогическа подкрепа, занятия с групи и здравни

...
Индивидуална и допълнителна педагогическа подкрепа, занятия с групи и здравни
Коментари Харесай

Над 800 деца получиха помощ и подкрепа по проект на Община Камено

Индивидуална и спомагателна педагогическа поддръжка, занятия с групи и здравни съвещания бяха единствено част от дейностите, които целят да оказват помощ на малчуганите и техните родители

803 деца е обхванал в границите на 86 месеца план „ Услуги за ранно детско развиване в община Камено “, свързващ здравния, просветителния и обществения детайл в едно цяло, посредством даване на услуги за фамилии от уязвими, рискови групи, деца със специфични просветителни потребности и техните фамилии. Проектът се развива паралелно в седем посоки, обхващайки освен подготовката на децата за влизане в учебно заведение, само че и техните родители, съдействайки им за верни грижи, резистентност и изясненост при решение на проблеми и интеграция в обществото.

Това стана ясно по време на заключителна конференция, на която бяха показани осъществените действия и резултати. Подробностите дадоха кметът на общината Жельо Вардунски и ръководителят на плана Тонка Добрева.

За интервала 91 деца с увреждания са работили със специфичен възпитател, с цел да бъдат сполучливо интегрирани в първата им година в всеобщото учебно заведение, като е бил развиван техният капацитет да учене още от детската градини.
„ За по-добри резултати се работеше в случаи на потребност и взаимно с родителите, правеха се и самостоятелни срещи, закупени бяха и обучителни дедактически материали, за да се улесни усвояването на нови познания “, каза Тонка Добрева.

Положителен резултат се регистрира и по заложената спомагателна педагогическа подготовка за повишение на учебната подготвеност на децата за еднакъв старт в учебно заведение. При него целева група са били бъдещи първолаци на 5, 6, 7 годишна възраст. А за работа с тях са били ангажирани предучилищен и учебен възпитател и посредник, работещи групово в групи от по 15 души от бъдещите възпитаници. А поддръжка са получили 210 деца.  

„ Целта беше да увеличим готовността и мотивацията им за еднакъв старт с техните връстници при постъпването им в първи клас. Те да доразвият или да запазят добитите отзивчиви и обществени умения в предучилищното обучение. Посещавайки лятно учебно заведение, тази опция беше доста увеличена. Това бяха деца от уязвими фамилии от затворени общности и деца с увреждания. В летните учебни заведения просветителните детайли се комбинираха с игри и действия, обогатяващи познанията на децата за обкръжаващия свят. В тях се предоставиха действия за възстановяване на предучилищната подготовка като превъзмогване на усложнения в проучването на български език и други, обезпечаване на опция за еднакъв старт в първи клас учебно заведение “, прецизираха още по време на представянето на доклада.

Друг аспект от плана е слагането на фамилията в центъра като неделимо цяло. Акушерка, посредници, обществени служащи, здравна сестра, педиатър, психолог и правист са работили за даване на психическа поддръжка и консултиране на бъдещи и сегашни родители с бебета от 0 до 3 години за образуване и развиване на наставнически умения при хора от уязвими групи, които не поставят съответни грижи или им липсват умения.
Включен е приоритет " Семейно консултиране и поддръжка ", обхващащ  деца в фамилии от рискови групи. Целта е била родителите да придобият обществени умения и поддръжка в развъждането на децата. Да получат информация и помощ за превъзмогване на фамилни усложнения и  развиване на обществени умения, с цел да доближат до реализация и интеграция в обществото.

Постигнати са резултати и при самостоятелна и групова работа с деца и родители, в това число и с деца и родители, които не са от уязвими групи, за навестяване на детска градина ". „ Дейността беше обвързвана с даването на опция за срещи на родителите с личния състав в детските градини и обществени служащи за превъзмогване на недоверието на родителите по отношение на това, че техните деца се усещат добре в новата среда. Включване на родители в интегриращи действия, поддържане на мотивацията на родителите за поддръжка на интеграционния развой и за обезпечаване на по-добро обучение на техните деца. Целта беше превъзмогване на общественото изключване, създаване на умения, нужни за еднакъв старт в учебно заведение, превъзмогване на езиковата преграда посредством средствата и методите за работа в детските градини и други като са обхванати над 300 деца “, стана ясно по време на заключителната конференция.

Близо 600 са децата обхванати по активност 6 от плана. Те са получили поддръжка за обезпечаване на здравна детска консултация и действия по предварителна защита на болесттите. Те са получили постоянно регулиране на здравното положение, за попречване на детски заболявания; прегледи на положението на устата и зъбите; консултиране и уточнения по въпроси, касаещи устната хигиена.

Проектът „ Услуги за ранно детско развиване в община Камено “ беше регистриран от „ Център за даване на услуги за ранно детско развиване “.

Той е на стойност 720 350, 29 лева, а 257 077 лева са безплатна финансова помощ.  Проектът би трябвало да завърши на 30 септември тази година. Той се извършва по скица за даване на безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020.  
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР