Индикаторът на икономическата активност (ИИА) в България се забави леко

...
Индикаторът на икономическата активност (ИИА) в България се забави леко
Коментари Харесай

Икономическата активност в България се забавя през лятото

Индикаторът на икономическата интензивност (ИИА) в България се забави леко през третото тримесечие, като главен мотор беше неговия повтаряем съставен елемент, демонстрират финален отчет на финансовото министерство, оповестен във вторник.

Предварителната оценка на съставния знак за третото тримесечие сподели по-ниска, само че позитивна стойност от 0,51 пункта по отношение на 0,67 пункта през второто тримесечие. Спадът в цикличния съставен елемент, който стартира през втората половина на миналата година, се задълбочи в допълнение и доближи стойност близка до 0 през третото тримесечие, и беше главният мотор за низходящото придвижване на ИИА. Предварителната оценка на съставния знак към момента дава индикации за напредък на икономическата интензивност, само че е налице тренд на закъснение.

Влошената позиция на ИИА през третото тримесечие се обуславяше на първо място от индикаторите, отразяващи външната среда в това число Брутният вътрешен продукт и показател на промишленото произвеждане в Европейски Съюз 27.

През идващите интервали тези развития могат да окажат отрицателно въздействие на обвързваните с външната среда индикатори в страната (индекс на промишлено произвеждане, осигуреност с поръчките и упования на бизнесмените в промишлеността за цените), само че отчетните данни към момента не демонстрират утежняване. Оценката за въздействието на индикаторите от вътрешната среда в това число заети, бизнес климат, остава неутрална.

През третото тримесечие на 2022 година оценената циклична позиция на композитния знак на еврозоната €-coin мина на негативна територия. Сигналите за намаляване на икономическата интензивност в еврозоната започнаха още през юни, а през септември €-coin регистрира негативна стойност и се намали до най-ниското си равнище от септември 2020 година насам. Текущото развиване на индикатора се дължеше главно на утежняването на доверието на компаниите и семействата, както и спада в индустриалното произвеждане. Очакванията са тези развития да окажат отрицателно въздействие върху цикличната позиция на българската стопанска система.

Предварителната оценка на ИИА дава индикация за закъснение на икономическата интензивност в страната през третото тримесечия на 2022 година, до момента в който оценката за действителния напредък на Брутният вътрешен продукт ще се колебае към регистрираните темпове през първото полугодие, заключва финансовото министерство.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР