Индиецът Абхиджит Банерджи, французойката Естер Дюфло и американецът Майкъл Креймър

...
Индиецът Абхиджит Банерджи, французойката Естер Дюфло и американецът Майкъл Креймър
Коментари Харесай

Трима взеха Нобел за експериментален подход към бедността

Индиецът Абхиджит Банерджи, французойката Естер Дюфло и американецът Майкъл Креймър взеха Нобеловата премия за стопанска система за 2019 година поради основаване на пробен метод в битката против бедността по света. Те са основали такива модели в бързоразвиващи се региони в разрастващи се стопански системи.

Тримата са развили методите си през 90-те години с работа в страни като Кения и Индия, а в този момент пробните им проучвания преобладават този раздел от икономическата просвета. Ключовата част от тяхното проучване е взимане на безнадежден проблем с световната беднотия и разбиването му до по-малки въпроси, на които по-адекватно може да се отговори. Например, с цел да се открият метод за възстановяване на здравето на децата, те ще прегледат разнообразни пробни подходи като просветителни способи, здравни системи, подходи в земеделието и достъп до заем.

Абхиджит Бенерджи е някогашен президент на Бюрото за стопански изследвания и разбори на Индия. Той е специалист в региона на изследванита в границите на икономическата доктрина. Успехът на Дюфло значи, че тя е втората жена, което печели наградата за стопанска система. Нейният главен проучвателен фокус е върху стопанската система на развиването, изключително здраве, обучение, джендър и политика, както и обезпечаване (обезпечаване) на заем. Тя също е най-младият притежател на Нобеловата премия за стопанска система. През 2005 година Льо Монд я отличава с премия за Най-добър млад френски икономист. Естер Дюфло e редактор-основател на списанието American Economic Journal: Applied Economics (Американско икономическо списание: Приложна икономика). Банержи и Дюфло са двойка освен в научната работа, само че и в живота. Тримата учени ще си поделят по равно 9-те млн. шведски крони от наградния фонд.

Наградата е учредена през 1968 година от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668) в деня на нейната 300-годишнина. Въпреки че премията не участва в наследството на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите ѝ се афишират като Нобелови лауреати на съответната гала. Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира създателят на Нобеловата награда - шведският бизнесмен и откривател Алфред Нобел (1833-1896).

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР