Индианските деца са изпратени в повече местни интернати, отколкото се съобщаваше по-рано, казва групата

...
Индианските деца са посещавали най-малко 523 местни училища-интернати от 19-ти
Коментари Харесай

Индианските деца са посещавали най-малко 523 местни училища-интернати от 19-ти век, включително стотици, управлявани от федералното правителство, за да асимилират децата в бялото общество, твърди група с нестопанска цел.

Националната коалиция за лечение на индиански интернати публикува нов списък с местни интернати в сряда, който надхвърля броя на докладваните по-рано институции.

Списъкът на местните интернати в Съединените щати включва много затворени и някои, които все още работят днес.

Миналата година Министерството на вътрешните работи публикува преглед на миналите усилия на федералното правителство да асимилира индианските деца в бялото американско общество. Установено е, че федералното правителство управлява или подкрепя 408 интернати, които налагат асимилация между 1819 и 1969 г.

Дебора Паркър, главен изпълнителен директор на коалицията, каза пред CNN, че нейната група е идентифицирала допълнителни 115 институции, повечето от които работят без федерална подкрепа.

„Има толкова много неща, които не знаем, и опитът да получим записи от църквите беше невероятно труден досега. Започваме да получаваме някои записи, но това просто не е достатъчно“, каза Паркър. „Наистина се опитваме да изградим това движение, за да можем да помогнем на семействата да намерят своите близки.“

Паркър каза, че хората в много местни общности все още търсят роднини, които са били отведени в интернати.

„Те все още се опитват да търсят информация, която може да ги отведе до мястото, където са членовете на семейството им. Знаем, че много, много деца са умрели в интернатите и въпреки това не знаем къде са в момента“, каза Паркър.

Списъкът на коалицията включва институции, които отговарят на три изисквания: институциите трябва да са проектирани специално за индиански деца, да имат образователен компонент и да настаняват ученици за произволен период от време. Министерството на вътрешните работи имаше подобни критерии, но преброяваше само училища, открити преди 1969 г., които бяха управлявани или пряко подкрепяни от федералното правителство на САЩ.

Списъкът включва и 125 училища, които са отворени в момента и които са били или се считат за местни училища-интернати.

През 19-ти и 20-ти век индианските деца са били изпращани в училища, където са били преименувани, казано им е да не използват местни езици и са били подстригани, се посочва в прегледа на Министерството на вътрешните работи.

Стотици от тези училища са управлявани или пряко подкрепяни от правителството на САЩ, но много от тях също са управлявани от религиозни групи и църкви, след като Конгресът прие Закона за фонда за цивилизация през 1819 г. Законодателството предоставя на религиозните организации ресурси за управление на повече от сто училища за местните американски деца. Много от тях функционираха като военни тренировъчни лагери, където децата бяха обект на малтретиране, пренебрегване и телесно наказание.

През последните години усилията за повишаване на осведомеността относно наследството на интернатите набраха скорост с министъра на вътрешните работи Деб Хааланд – първият индианец на нацията, служил като секретар на кабинета – която стартира инициатива за разследване на интернатите.

Първоначалното разследване на Министерството на вътрешните работи установи, че 19 интернати са причинили смъртта на повече от 500 деца от американски индианци, местни жители на Аляска и местни хавайци, но отбеляза, че броят на регистрираните смъртни случаи се очаква да нарасне, съобщи CNN по-рано.

„Департаментът очаква, че продължаващото разследване ще разкрие, че приблизителният брой на индийските деца, починали във федералните индийски интернати, е хиляди или десетки хиляди“, се казва в доклада.

Мерон Могес-Герби от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР