Индексите на оборота в услугите обхващат дейностите, включени в секторите

...
Индексите на оборота в услугите обхващат дейностите, включени в секторите
Коментари Харесай

Ето какви са индексите на оборота в услугите през второто тримесечие на 2019 г.

Индексите на оборота в услугите обгръщат дейностите, включени в секторите „ Транспорт, депозиране и пощи “, „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; Далекосъобщения “ и „ Други бизнес услуги “.

Това сочи статистика на Националния статистически институт (НСИ).

Тримесечни промени
По предварителни данни през второто тримесечие на 2019 година общият показател на оборота за бранш „ Транспорт, депозиране и пощи “, изчислен от сезонно изгладени данни, понижава с 1.3% по отношение на първото тримесечие на 2019 година. Намаление е записано при „ Сухопътен превоз “ (2.0%) и „ Складиране и обработка на товари, спомагателни действия в превоза “ (1.5%). Най-значителен растеж се следи при „ Воден превоз “ - с 25.9%.
Общият показател на оборота за бранш „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; Далекосъобщения “ нараства с 3.6% по отношение на първото тримесечие на 2019 година. Най-значително нарастване е записано при „ Производство на филми и телевизионни излъчвания, звукозаписване и издаване на музика “ (9.2%) и „ Издателска активност “ (8.7%). Най-голямо намаляване е регистрирано при „ Далекосъобщения “ - с 2.0%.
При Други бизнес услуги най-съществено покачване по отношение на предходното тримесечие се следи при „ Дейности по разчистване “ - с 10.8%, и „ Други професионални действия “ - с 9.6%. Най-голямо понижение е записано при „ Архитектурни и инженерни действия, механически изпитвания и разбори “ - с 8.1%.

Годишни промени
През второто тримесечие на 2019 година общият показател на календарно изгладените данни на оборота в бранш „ Транспорт, депозиране и пощи “ нараства със 7.3% в съпоставяне със същото тримесечие на 2018 година. Най-значим растеж е регистриран при „ Воден превоз “ - с 50.1%. Намаление се следи единствено при „ Пощенски и куриерски услуги “ - с 4.9%.
Общият показател на оборота за бранш „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; Далекосъобщения “, изчислен от календарно изгладени данни, е със 17.4% по-висок през второто тримесечие на 2019 година в съпоставяне със същото тримесечие на 2018 година. Увеличение има при всички действия, като то е най-голямо при „ Дейности в региона на осведомителните технологии “ - с 28.9%.
При Други бизнес услуги най-важен растеж по отношение на второто тримесечие на 2018 година е регистриран при „ Други професионални действия “ - с 36.1%. При „ Дейности по наемане и даване на работна мощ “ и „ Архитектурни и инженерни действия, механически изпитвания и разбори “ е записано понижение, надлежно с 8.3 и 4.1%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР