Индексация на договорите с публични възложители трябва да залегне като

...
Индексация на договорите с публични възложители трябва да залегне като
Коментари Харесай

КСБ предлага с промени в ЗОП индексацията да стане задължителна клауза в договорите

Индексация на договорите с обществени възложители би трябвало да залегне като наложителна уговорка в договорите за публични поръчки. Както и да се вкарат периоди за разглеждане на офертите и за оповестяване на класиране в търговете. Такива промени в Закона за публичните поръчки предлага КСБ в мнение до АОП. Позицията на браншовата организация е импортирана в границите на публичните съвещания по препоръчаните от Министерството на финансите промени в Закон за обществените поръчки.

„ Считаме за оправдано да бъде инкорпорирано обвързване за възложителите да регистрират факторите, които въздействат на измененията в цените, още при подготовка на поръчките. Процесът от офериране до прекосяване към същинско осъществяване е дълъг и през него от време на време настъпват много основни промени в ценообразуващите детайли, както ясно демонстрира освен националната, само че и международната стопанска система към сегашния миг. Ето за какво следва да бъде очакван законов механизъм, който да задължи възложителите да залагат индексационни клаузи и условия в документите и контракта за социална поръчка, с цел да бъде поддържан стопански баланс по договорите “, написа в мнението на КСБ.

Според Камарата е оправдано също по този начин да бъде очакван период за разглеждане на заявките за присъединяване и офертите и за оповестяване на решенията за класиране. „ По този метод, от една страна, ще бъде основан механизъм, който ще подсигурява срочно привършване на процедурите, което ще понижи риска за възложителите по отношение на обезпечаване на финансов запас посредством европейски структурни и капиталови фондове. От друга страна, ще бъде понижен и финансовият риск за изпълнителите по отношение на инфлационни процеси, обмисляне, прогнозиране, нарастване на съществени цени за осъществяването на съответния контракт “, е позицията на Камарата.

КСБ дефинира като противоречащи на правилата за лоялна конкуренция концепциите за ограничение на опцията за потребление на застраховка като форма на поръчителство по контракти по Закон за обществените поръчки, както и за увеличение на размера на гаранцията за положително осъществяване от 5 на 10 %.

„ Законопроектът планува опцията за избор на застраховката като тип гаранция да се ограничи единствено до случаите, при които цената на получения задатък, надлежно на гаранция за осъществяване, е равна или по-малка от 500 000 лева (без обяснения дали се има поради тази стойност с или без ДДС). Считаме, че по този начин препоръчаното ограничаване, преди всичко, опонира на правилата за свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност и недопускане на дискриминация, защото по този метод огромна част от фирмите, изключително в строителния бранш, в който стойностите на поръчките са извънредно високи, ще бъдат лишени от опцията за присъединяване заради невъзможността да употребяват застраховка като форма на застраховане, тъй като е противоречив въпросът дали банковият бранш е в положение да обезпечи кредитни линии за банкови гаранции в такива високи размери “, се споделя в позицията на Камарата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР