Индексът за възприятие на корупцията е съставен индекс. За България

...
Индексът за възприятие на корупцията е съставен индекс. За България
Коментари Харесай

Калин Славов: Средният индекс за корупцията на Балканите кореспондира с българския



Индексът за усещане на корупцията е формиран показател. За България събира в себе си 10 проучвания на разнообразни организации, които дават разнообразни ракурси към казуса с корупцията. Един от показателите, който е чисто политически и мери политическата непоклатимост, отразява по-добри стойности и оттова можем да си разбираем и за какво леко, с два пункта се е покачило и представянето на България в Индекса за усещане на корупцията. Това изясни в предаването " 12+3 " изпълнителният шеф на „ Прозрачност без граници “  Калин Славов :
Тоест, на фона на страни, в които има настоящи въоръжени спорове и цивилен войни - като Сирия и Сомалия, ние изглеждаме доста постоянни в тази посока. Оттам и отражението в този агрегатен показател. При друга част от показателите, които са стопански, има тренд надолу, тъй че картината в действителност по никакъв начин не е розова.

Позицията, която сега заема България в Индекса, ни слага трайно на дъното по отношение на другите европейски страни и то не с малко закъснение, уточни Славов:

Ние сме на 71 място, като имате поради, че идващите страни – Румъния и Унгария, са на 66 и на 59 място. Искам да подчертая, че даже сериозните проблеми, които има Унгария, свързани с върховенството за закона, опитите на изпълнителната власт да подчини правосъдната, офанзивата против гражданския бранш – все пак това тя съумява да бъде в друга десетка, не в седемдесетте.

Средният показател на Балканите на процедура кореспондира с показателя на България, означи още Калин Славов:

Което би могло да ни даде едно самочувствие, че се намираме три-четири позиции преди Албания да вземем за пример, дружно с Черна гора и Сърбия. В такава компания сме. 

Неглижирането на един проблем не води до неговото решение, само че и преекспонирането на дадена тематика също е контрапродуктивно, тъй като стартира да се губи чуваемостта, разяснява Славов.
Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР