Индексът на сините чипове SOFIX преживя звездна година през 2023

...
Индексът на сините чипове SOFIX преживя звездна година през 2023
Коментари Харесай

Ето къде ще завърши SOFIX в края на годината, според брокери!

Индексът на сините чипове SOFIX претърпя звездна година през 2023 година, като добави 27.2% към цената си, влизайки в състава на най-повишаващите се показатели в международен мащаб. Сега вложителите се питат – ще успее ли показателят да повтори триумфа си?За вложителите има положителни вести. Историята сочи, че SOFIX се е понижавал единствено седем пъти, от последните 23 години, през първия месец на годината, или в към 30% от случаите. От тези седем пъти, е продължавал да се намалява до края на годината в четири от тях, или в малко над половината случаи. За съпоставяне от останалите 17 случая, в които SOFIX е стартирал с покачване през януари, показателят е продължавал да пораства до края на годината в 12 от тях и се е понижавал в пет от случаите. Тоест към един от три пъти индикаторът е записал спад в останалата част на годината от началото на февруари до края на декември, когато е стартирал първия месец на годината с растеж.SOFIX означи покачване от 2.8% през първия месец на годината, след едно доста положително показване и покачване от над 20% през миналата към този момент 2023-та година.За да помогнем на нашите читатели по-добре да преценяват къде може да завърши показателят на сините чипове, в края на годината, се обърнахме към водещи експерти на пазара. Ето какво предвидиха те:„ SOFIX през 2024 година ще повтори мощното си показване от предходната година и ще завърши годината на равнища към 900 пункта, като главните ми мотиви за оптимизъм са забелязващото се раздвижване на пазара през последната половин-една година, постоянният пиедестал на фирмите и позитивните ми упования за интернационалните финансови пазари, след привикването им към нарасналите равнища на лихвите. “Друго мнение на анализатор беше: „ В исторически аспект придвижването на SOFIX e неповторимо и не повтаря нито един сходен показател за интервал от последните 15 години. Най-характерното при него е, че не съумя да се възвърне от последната финансова рецесия (2007-2009). След срутва от 1980 до 255, към настоящия миг SOFIX e възстановил едвам 32% от цената си. Това се дължи главно на голям отлив на вложители, заради изгубено доверие в финансовия пазар у нас. След превъзмогване на Ковид пандемията ясно се обрисува възходящия тренд на показателя, което въздейства позитивно върху развиването на пазара. Очакванията ни са цената на показателя да пробие равнище 800 през първо полугодие, като база за покачване до равнища 850 – 870 в края на годината. Тези упования се базират на съществуващите геополитически, районни и вътрешно – стопански фактори. “За да се придобие по-добра визия, къде може да приключи годината родният показател, изразихме тези оценки образно:Компания:Прогноза SOFIXКапман850-870Бенчмарк950Юг Маркет900Елана                         положителен ръстИнфосток990 Друго забавно мнение беше обвързвано с факторите които ще въздействат на показателя:
Очакваното присъединение на България към Еврозоната при започване на 2025 г.Очаквани задгранични вложители на БФБ поради неналичието на валутен риск.Висок % на свободни парични средства измежду популацията.„ Ефект на доминото “ измежду клиентите, които научават за сполучливите пазарни придвижвания на Шелли груп, Софарма, Доверие.Очаквани по-малко покупко-продажби с парцели и надлежно пренасочване на капитал от вложения в парцели към Българска Фондова Борса.
„ SOFIX не е това, което беше преди 15 години. Значението на финансовите холдинги е доста по-малко и вложителите се концентрират върху действителния напредък на резултатите на фирмите. Което има и своите две страни. Защото в кратковременен проект ще виждаме резултатите от икономическото закъснение в Европа, които ще са най-осезаеми върху индустриални акции на БФБ. Но техният брой в SOFIX не е важен, а акционерите в тях са по-скоро с дълготраен небосвод. Така краткосрочните вероятности пред показателя ще не престават да зависят напълно от милиардните компании в него – Шелли и Софарма. " *Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на родния финансов пазар.
Източник: infostock.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР