Индексът на промишленото производство е нараснал с 0.9% през юли

...
Индексът на промишленото производство е нараснал с 0.9% през юли
Коментари Харесай

Близо 20% ръст на промишленото производство отчита статистиката

Индексът на промишленото произвеждане е повишен с 0.9% през юли 2022 година по отношение на предходния месец. Това демонстрират данните на Националния статистически институт. През юли 2022 година е регистриран растеж със 17.7% на календарно изгладения показател на промишленото произвеждане по отношение на съответния месец на 2021 година.

Увеличение по отношение на предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 12.7%, в добивната индустрия - с 3.9%, а понижение в преработващата индустрия - с 1.6%.

Значителен спад в преработващата индустрия се следи при производството производството на тютюневи произведения - с 16.9%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 10.7%, производството на лекарствени субстанции и артикули и производството на железни произведения, без машини и oборудване - по 8.1%.

Увеличение се вижда при производството на транспортни средства, без коли - с 10.1%, производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 9.1%.

Ръст по отношение на юли 2021 година е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 51.7%, добивната индустрия - със 17.9% и преработващата индустрия - с 12.1%.

По-съществен растеж в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 50.6%, производството, некласифицирано другаде - с 44.3%, производството на транспортни средства, без коли - с 32.7%, производството на питиета - с 29.7%.

Намаление е записано при производството на тютюневи произведения - с 20.7%, обработката на кожи; произвеждане на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм - с 11.3%, печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - с 4.4%, производството на химични артикули - с 4.0%, и при производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 2.7%.

Национален статистически институт регистрира спад в строителната продукция. През юли 2022 година показателят на продукцията в бранш " Строителство " е с 0.5% под нивото от предходния месец. Данните са предварителни и сезонно изгладени.

Календарно изгладените данни демонстрират понижение от 1.1% на строителната продукция през юли 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година.

През юли 2022 година показателят на създадената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под нивото от предходния месец, като продукцията както от гражданското/инженерното строителство, по този начин и от сградното строителство понижава надлежно с 0.7 и 0.4%

На годишна база понижението на календарно изгладения показател на строителната продукция през юли 2022 година се дефинира от негативния ритъм при гражданското/инженерното строителство с записано понижение от 3.1%, до момента в който при сградното строителство се следи нарастване с 0.5%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР