Индексът на потребителските цени в Нидерландия се повиши с 10,3%

...
Индексът на потребителските цени в Нидерландия се повиши с 10,3%
Коментари Харесай

Инфлацията в Нидерландия продължава да чупи рекорди

Индексът на потребителските цени в Нидерландия се увеличи с 10,3% през юли в съпоставяне със същия месец на миналата година, отбелязвайки най-бързото нарастване от 1975 година насам, разгласи статистическият орган на Нидерландия CBS.

Съответно годишната инфлация, която през юни беше 8,6%, се увеличи до 10,3% през юли. Въпросните данни бяха записани като " най-високата годишна инфлация от 1975 година насам ". Увеличението на цените на силата е достигнало 108% на годишна база, което, дружно с нарасналите цени на храните в страната е довело до повишение на инфлацията.

В месечния отчет се показва, че намаляването на налога върху енергийните артикули от 21% на 9% за шест месеца от юли не е могло да предотврати рекордната инфлация.

През същия интервал годишното нарастване на цените на храните е 12,3%.

През миналия месец юли инфлацията в еврозоната е рекордна. Според предварителните данни за годишната инфлация, оповестени от Европейската статистическа работа (Евростат) за юли, годишната инфлация в еврозоната, която през юни беше 8,6%, през юли се е повишила до 8,9%, което е най-високото ниво изобщо досега.

Въпреки, че Евростат мери инфлацията в Нидерландия на 11,6%, това пресмятане не включва разноските за жилища и наеми, за разлика от изчислението на CBS.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР