Индексът на Националния статистически институт за продукцията в сектор Строителство

...
Индексът на Националния статистически институт за продукцията в сектор Строителство
Коментари Харесай

Строителството и търговията на дребно се свиват през февруари

Индексът на Националния статистически институт за продукцията в бранш " Строителство " през февруари се намалява с 0,7% по отношение на януари, когато се увеличи с 0,5%. Продукцията от гражданското и инженерно строителство се свива с 0,5% след покачване с 0,2% месец по-рано.

На годишна база строителната продукция през февруари се намалява с 2,9% след стесняване с 0,3% през януари, отбелязвайки спад за трети следващ месец. Сградното строителство се намалява на годишна база с 2,0%, а гражданското и инженерното строителство - с 4,1 на 100.

През февруари 2023 година Национален статистически институт регистрира понижаване на търговията на дребно с 0,5% по отношение на януари, когато тя се увеличи с 1,4%, като това съставлява първо стесняване от октомври 2022 година насам.

Отчетено намаляване на оборота по отношение на предходния месец в търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,8%), до момента в който при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали и търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения се следи нарастване надлежно с 1,2 и с 0,7%

На годишна база растежът при търговията на дребно нараства през февруари с 4,3% след покачване с 5,6% през януари.

В края на март Национален статистически институт показа изследване, което демонстрира стабилизация на стопанската обстановка в страната през третия месец на година, като намаляване на бизнес климата се регистрира в индустрията, търговията на дребно и в бранша на услугите, а в строителство се следят усъвършенстване.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР