Индексът на местната система за почтеност за тази година ще

...
Индексът на местната система за почтеност за тази година ще
Коментари Харесай

Индекс на местната система за почтеност: Русе, Бургас и София водят класацията

Индексът на локалната система за честност за тази година ще бъде показан през днешния ден. Той се ползва от Асоциация " Прозрачност без граници " от 2015 година и не еднократно е показал позитивните резултати в стимулирането на общините към по-добро ръководство и ограничение на корупционните практики.

За 2023 година показателят остава неизменен, заяви пред БНР Калин Славов - изпълнителен шеф на " Прозрачност без граници ". 

" Той се пресмята по канара от 0 до 5. Болшинството от следените общини са в центъра на тази канара. Разделили сме зоната на оцветени елементи - от алено, в която рисковете са най-големи, до зелено, в която рисковете са най-малки. Повечето са в светлозелената зона.  Имаме 4 общини - Пазарджик, Хасково, Силистра и Кърджали, които са в алената зона.  За съпоставяне - предходната година те са били с една повече ".

Наблюдаваме много сериозна вътрешна динамичност, уточни Славов в изявление за предаването " Преди всички ". 

" Общини като Ловеч и Благоевград са се придвижили от опашката на класацията съвсем в средата  само за една година ". 

Класацията се води от Русе, Бургас и София . Но в София имаме много съществено оттегляне от равнищата на отчетност в предишни интервали, разяснява Калин Славов. 

По думите му се изследват всички общини, които са регионални центрове. Изследваме освен локалната власт, само че също и медии, бизнес, цивилен бранш, съдилища, полиция, означи той. К ато образец за положителни практики Славов уточни отварянето на локалното самоуправление към бизнеса и жителите

За да има сериозна крачка напред, би трябвало да се прибавят разнообразни детайли, свързани с концепцията за положително ръководство, добави още той. 

По думите му  с Министерството на правораздаването работят върху Закон за лобизма . Той би трябвало да вкара и регламентира разговора на локално равнище сред жители и обществена власт, сред бизнес и обществена власт. Според него това съществено би трансформирало климата.

Мерките и напъните би трябвало да бъдат сложни , безапелационен бе Славов. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР