Индексът на борсата в Саудитска арабия засега се понижи само

...
Индексът на борсата в Саудитска арабия засега се понижи само
Коментари Харесай

Кампанията срещу корупцията в Саудитска арабия разчиства пътя към престола

Индексът на борсата в Саудитска арабия към този момент се намали единствено с 1.5% в очакване на детайлности за обвиняванията.

Още по тематиката
Саудитски принц е умрял при злополука с хеликоптер
от Дневник,6 ное 2017
" Килиите " на упрекнатите за корупция в Саудитска Арабия са в петзвездни хотели
от Дневник,5 ное 2017 Засилват се спекулациите, че крал Салман ще абдикира скоро.
Това към този момент е същинска Игра на тронове - по този начин голям брой западни издания разказват за читателите си отстраняването от постовете им и арестуването на 11 членове на кралското семейство и над 30 сегашни и някогашни членове на държавното управление и предприемачи в Саудитска арабия. Това е следващият огромен размах, с който Мохамед бин Салман, престолонаследник и де факто началник на кралството, укрепва безспорната си власт и приготвя терена з аденя, в който ще се възкачи на престола, разяснява лондонският Financial Times.

Според Reuters акцията има за цел и да в профил сили, които се опълчват на напъните на 32-годишния принц да реформира саудитското общество и стопанска система. Със сигурност това е най-голямата интервенция за битка с корупцията измежду елита на страната от десетилетия насам. И за съдружници, и за врагове на Рияд е стъписващо протичащото се в кралството, в което стабилността се бе трансформирала във висш принцип на ръководството. Засега акцията на Мохамед бин Салман не среща рецензии нито в пресата, нито по улиците и обществените мрежи, оповестява Reuters, и даже доминира утвърждението.

Кои са арестуваните

В комплицираните кланови и родови връзки, формиращи салдото на властта и претенциите към престола две трети от евентуалните съперници на престолонаследника са на възраст под 30 години. Сред арестуваните са мултимилиардерът принц Алаулид бин Талал с дялове във всякакъв тип бизнес, в това число Twitter, Apple, Citigroup, News Corp, хотели, увеселителни паркове, сателитни малките екрани и вестници, принц Митеб бил Абдула - министър и някогашен шеф на Националната армия, както и шейх Уалид ал Ибрахим, шурей на починалия крал Фахд, притежател на телевизия " Ал Арабия ".

Арестите започнаха незабавно след основаването в събота на специфична комисия за битка с корупцията с пълномощия да блокира активи в страната и зад граница още преди да са известни резултатите от следствията. Според саудитски източници на Reuters обвиняванията включват пране на пари, предоставяне на подкупи, изнудване и потребление на административен пост за персонално обогатяване. Засега няма публично удостоверение на това, не са ясни и желанията на управляващите, само че вложители към този момент се тормозят да не се стигне до насилствена ликвидация на иззети активи.

Агенцията добавя, че има описи с имена на лица, на които се не разрешава да напущат страната, а на някои летища силите за сигурност не разрешават частни самолети да отлитат без позволение.

" Селективно правораздаване "

Известният саудитски коментатор Джамал Кашуги написа във Washington Post, че битката с корупцията е похвална и че по този метод Мохамед бин Салман основава стандарти. Но също по този начин принцът " ползва доста селективно правораздаване ". " Задушаването даже на най-конструктивните рецензии посредством условие на тотална преданост " другояче ще ти се случи нещо " остава съществено предизвикателство пред желанието на престолонаследника да бъде възприеман като съвременен и образован водач.

Financial Times също написа, че съвсем не се прикриват политическите цели на чистката. През юни Мохамед бин Салман в профил от властови позиции принц Мохамед бин Найеф - негов братовчед и дълготраен вътрешен министър - и въпрос на време бе да бъде притиснат също толкоз авторитетният братовчед Митеб бин Абдула. На 65 години той ръководеше разполагащата със силата на войска Национална армия, която бе евентуално последната самостоятелна конструкция, стояща сред принца и трона, добавя изданието.

Всичко това разсъни спекулациите, че крал Салман, който е на 81 години, се приготвя да абдикира в интерес на престолонаследника, към този момент консолидирал контрола си над военните и вътрешните сили за сигурност, които обичайно постоянно са били под контрола на разнообразни членове на кралското семейство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР