Индексът на административният капацитет на държавната администрация (ИАКДА) през 2021

...
Индексът на административният капацитет на държавната администрация (ИАКДА) през 2021
Коментари Харесай

Индексът на административният капацитет на държавната администрация нараства, показва национално проучване

Индексът на административният потенциал на държавната администрация (ИАКДА) през 2021 година е повишен с 3,85 пункта по отношение на 2020 година и е 109,21. Това стана ясно на представянето на резултатите от Национално изследване за показателя на административния потенциал на държавната администрация за 2021 година, осъществено с финансовата помощ на Университета за национално и международно стопанство, Стопанската академия „ Д. А. Ценов " и Института по обществена администрация.

Данните бяха показани от проф. Борислав Борисов, откривател в Института по стопанска система и политики към УНСС. На събитието участваха зам.-министърът на образованието и науката проф. д.ф.н. Генка Петрова-Ташкова, ректорите на УНСС и Стопанска академия " Димитър А. Ценов " - Свищов проф. доктор Димитър Димитров и проф. доктор Марияна Божинова, зам.-ректорът на УНСС по институционално и бизнес съдействие и студентски политики проф. доктор Цветана Стоянова, Павел Иванов, изпълнителен шеф на Института по обществена администрация, представители на министерствата на образованието и земеделието, храните и горите, преподаватели, анализатори и други.

„ Особено значимо значение за мен има обстоятелството, че оценката за административния потенциал се прави от специалисти като преподавателите и учените от УНСС, Стопанска академия " Димитър А. Ценов " - Свищов и Института по обществена администрация ", означи зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова.

Представянето на резултатите от Национално изследване за ИАКДА за 2021 година беше намерено от проф. доктор Цветана Стоянова. „ Според Организацията за икономическо съдействие и развиване положителното ръководство се характеризира с бистрота, отчетност, господство на закона, успеваемост и правдивост ", сподели тя.

„ Това проучване ще бъде доста потребно за необятен кръг от институции и хора. Резултатите безспорно могат да послужат за взимането на по нататъшни управнически решения ", означи ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

„ Това е пето проучване на административния потенциал. Правим го взаимно с УНСС, което пък потвърждава, че ежемесечно задълбочаваме съдействие сред двата университета ", сподели зам.-ректорът на Свищовската академия проф. доктор Марияна Божинова.

Проф. Борислав Борисов, откривател в Института по стопанска система и политики към УНСС, показа по време на представянето на ИАКДА, че като цяло наклонността е позитивна. „ Този показател е един интегрален индикатор, който демонстрира какъв е напредъка и респективно изоставането в потенциала на структурите на държавната администрация да дава положително ръководство. Той включва 24 съставния елемент, изследвани са 91 централни и териториални администрации. За благополучие този индикатор за 2021 година демонстрира растеж спрямо миналата 2020 година През 2019 година да вземем за пример имахме известно закъснение ", сподели откривателят в Института по стопанска система и политики към УНСС. По думите му проучването е значимо с това да могат администрациите от другите йерархични управнически равнища да преценяват в кои области имат прогрес или закъснение, от кое място може да се черпи позитивен опит и кои би трябвало да догонват останалите.

По време на представянето на резултатите на ИАКДА стана ясно, че в администрацията на изпълнителната власт на България през 2021 година средногодишно работят 98 305 души, без тези в министерствата на вътрешните работи и защитата, при 97 595 души за 2020 година Тоест има нарастване от 710 души. Според данните в Министерство на вътрешните работи през 2021 година са работили 28 000 индивида, а в армията - 28 000. Броят на заетите у нас в държавната администрация е към 17% т всички заети лица, демонстрира още проучването. За Европейски Съюз този % варира сред 15-17% от 2000 година насам, като през 2016 година е 16%. Сред страните членки, за които има данни, броят на държавните чиновници понижава най-значително в Словакия, Обединеното кралство и Италия. Докато в Румъния, Унгария и Словения се усилва. Според проучването в частния бранш у нас работят 1 720 796 индивида, или 75,64% от наетите.

Хората дават висока оценка на държавната администрация за битката и с Ковид, за подхванатите незабавни ограничения за отбрана на персоналните данни, за финансовия надзор, за обезпечения достъп до социална информация и други. Най-ниско са оценени използването на правилата на устойчивото развиване, стилът на ръководство и управление, който се прави оценка по-скоро като властнически, в сравнение с като демократичен, използването на публично-частни партньорства, отчитането на рисковете, свързани с изменението на климата и други.

Числеността на държавната администрация постоянно е била обект на рецензии, че е излишно раздута, сподели още проф. Борислав Борисов. Самата администрация обаче счита, че броят на чиновниците е непълен, добави той. " Това дава мотив на политици през последните три десетилетия от време на време да отварят тематиката за нуждата от съкращения. Последното такова изказване беше за 15% редуциране до края на 2022 година По наше мнение не е вярно такива цели да се слагат априори. Нужен е изчерпателен систематичен и функционален разбор ", сподели в умозаключение проф. Борисов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР