Индексът Dow Jones, който проследява представянето на 30-те най-големи публично

...
Индексът Dow Jones, който проследява представянето на 30-те най-големи публично
Коментари Харесай

Dow Jones се разделя с най-дългогодишния си член

Индексът Dow Jones, който наблюдава представянето на 30-те най-големи обществено търгувани компании в Съединени американски щати, е на път да се раздели с най-дългогодишния си член. Енергийният колос Exxon Mobil ще отпадне от бечмарка в края на месеца, откакто влиза в редиците на водещите американски компании през 1928 г, написа Си Ен Би Си.

В началото на тази седмица S&P Dow Jones Indices разгласи най-голямото разбъркване във водещия американски борсов показател за последните седем години. Заедно с Exxon, който ще бъде сменен от компанията за облачни технологии Salesforce, от Dow Jones ще отпаднат още фармацевтичния колос Pfizer и военнопромишлената компания Raytheon Technologies, като на тяхно място ще се наредят биотехнологичната компания Amgen и  промишлената компания Honeywell International. Промените влизат в действие на 31 август.

От капиталовата банка Raymond James дефинираха разбъркването като „ знак за изменящите се времена ” – енергийният бранш демонстрира уязвимост, до момента в който софтуерният продължава да върви нагоре.

Днес фирмите от бранша на енергетиката съставляват единствено 2,5% от цената на необятния показател S&P 500 по отношение на 6,84% преди пет години и 10,89% преди 10 години. Акциите на софтуерните компании са представлявали 18,84% от показателя преди 10 години и 28,17% през днешния ден.

Дженифър Роуланд от компанията за финансови услуги Edward Jones отбелязва, че всяка от петте най-големи софтуерни компании - Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet и Фейсбук, е по-голяма от целият американски енергиен бранш.

„ С премахването на Exxon от Dow Jones, операторът на показателя явно работи реакционно на фона на натрупалите се нагативни настроения на вложителите към всичко, което е обвързвано с нефт и природен газ ”, написа в записка до вложители Павел Молчанов от Raymond James.

„ Настоящата обстановка е композиция от поевтиняването на петрола поради пандемията от ковид и терзанията по отношение на наближаването на пика на световното търсене на нефт (които съществуват още от преди времето на COVID-19) ”, написа още той, като прибавя, че чака възобновяване на енергийния бранш през 2021 година

С времето необятният показател S&P 500 закупи по-голямо значение от Dow Jones, защото неговото показване отразява по-добре положението на пазара и на стопанската система на Съединени американски щати. Освен че включва акциите на стотици компании, подреждането на компаниите в S&P 500 зависи от тяхната пазарна капитализация, което дава повече въздействие на по-големите компании. Dow Jones, от своя страна, е среднопретеглен ценови показател, което значи, че акциите с по-висока цена има по-голямо тегло в индикатора.

Въпреки това премахването на Exxon от показателя на 30-те най-големи компании е значимо борсово събитие. През 2013 година енергийната копания беше за финален път най-голямата обществено търгувана компания в Съединени американски щати. През 2007 година пазарната и капитализация доближи исторически връх от малко над 500 милиарда $, като оттогава до през днешния ден тя последователно върви надолу. За последните 5 години акциите на компанията са поевтинели с близо 40%, като сега пазарната и капитализация е 178,5 милиарда $, сочат данни на Factset. Акциите на Salesforce, която на 31 август ще заеме мястото на Exxon в Dow, са поскъпнали с 220% за същия интервал, като сега компанията има капитализация от 187,5 милиарда $.

„ Това деяние не визира нито нашия бизнес, нито дълготрайните основи, върху които е построена нашата тактика. Портфолиото ни е в най-силната си позиция за последните две десетилетия и ние оставаме фокусирани върху обезпечаването на висока рентабилност за нашите акционери посредством виновното угаждане на енергийните потребности на света “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР