Иначе 1 месец кризисно управление и ходене в минно поле.

...
Иначе 1 месец кризисно управление и ходене в минно поле.
Коментари Харесай

Терзиев: Всички 61 общински съветници трябва да решат дали ще загубим стотици милиони

Иначе 1 месец спешно ръководство и вървене в минно поле. Или както сподели един другар - кръстиха ви в огън и лед. Размирици, пожари и вреди в центъра на София. Изчистени до сутринта ", по този начин дефинира в доклада си за първия си месец от ръководството на София кметът Васил Терзиев в обява във фейсбук.


Първи сняг. Не блокира града, поради положителната подготовка и денонощната работа на екипите. Само в София всички учебни заведения, детски градини и ясли посрещнаха децата в понеделник както нормално. Първи сняг с невъобразим до момента размер изпочупени дървета. За нощ в София паднаха два пъти повече клони и дървета, в сравнение с през цялата 2022 година Получихме и обработихме над 5000 сигнала за интервала 26 ноември - 11 декември ", съобщи Васил Терзиев в обществената мрежа.

Остава още малко работа за районните администрации в междублоковите пространства в кварталите. В регионите, където има нужда, са обезпечени 11 контейнера за зелени боклуци с потенциал 2 тона. Продължава работата по транспортиране на клони в кварталите, като от Столичното дружество за отнасяне на отпадъците са обезпечени в допълнение 10 камиона. От 385 подадени точки от Столичния инспекторат са почистени 230 за 2 дни.

За непочистени улици при снеговалежа Столичният инспекторат наложи наказания на компаниите в размер на 204 000 лева

София заслужава да бъде чиста. Затова стартирах вътрешен одит в Завода за боклуци. Очаквам заключенията на одита при започване на януари, а редом продължаваме работа по оздравителния му проект. При първичния обзор установихме, че в случай че не предприемем незабавни ограничения, е допустимо София да се изправи пред рецесия с боклука. Както и да продължат да се харчат публични средства не в публичен интерес. Ще оправим и това. Първата стъпка беше промяна на шефа, с цел да може новият да стигне до цялата истина. И най-хубавият доктор не лекува без точна диагноза.

Остава седмица до края на публичното разискване на план-сметката за чистотата на София. Имахме единствено седмица, с цел да спазим периодите за публикуването й. В залата на СОС ще влезе план-сметка за гласоподаване, която дава отговор на стандарта за същински чист град. Ако няма работещ СОС обаче, рискуваме да чистим града като през 2021 г, с плануваните тогава средства, вместо със стандарти, като за през 2024 година с повече миене на улиците, надзор на активността на сметопочистващите компании, поддръжка на зелените площи и други

Общината няма налични средства за разплащане по огромните инфраструктурни планове - построяването на канализацията и ремонтните действия в двете зони в центъра на София, Зона 2 и Европрокуратурата към този момент води досъдебно произвеждане за нарушавания на предходните ръководещи по последните два упоменати плана, а моят сигнал за метода на възлагане и други нарушавания, при започване на ноември беше причислен към досъдебното произвеждане на Европейската прокуратура. Ние, към този момент в ролята на новите стопани в общината, ще спомагаме за изясняване на обстоятелствата, тъй като е значимо нарушаванията да бъдат разследвани и при тяхното доказване, наказвани.

Но да се върна на изчезналите пари - търсят се 72 млн. лева за разплащане с изпълнителите, с цел да не загубим 42 млн. лева Ако не се разплатим общината ще би трябвало да върне цялото финансираме за към 100 млн., тъй като е закъсняла с осъществяването на ВиК плана. А с цел да не живеем измежду разкопани улици с незавършена канализация и (не)наредени павета и незавършени поправки в центъра на София ще би трябвало да платим още 56 млн лева лични средства. А в случай че не довършим тази първа фаза на ВиК плана няма да имаме опция да аплайваме за финансиране за втория стадий на стойност 200 млн. лева

Междувременно над 10 млн. лева финансови наказания са наложени на общината за планове на обща стойност 46.7 млн. лева за “нарушения в документите за публични поръчки ”. Ако се питате, кои са тези планове - това са “ремонта на ремонта на ремонта ”.

И за край на тази тематика даже и да намерим нужните 72 млн. лева от други бюджетни пера, не можем да ги използваме без решение на СОС. Намерили сме опция и за заем, само че не можем да желаяме подобен без решение на СОС.

Така че на следващия ден всички 61 общински съветници би трябвало да решат дали ще загубим стотици милиони и ще оставим разкопани улици без канализация и незавършени поправки в центъра на София.

Подадохме 110 плана на районните кметове от всичките 24 региона на столицата по програмата на Министерство на финансите за финансиране на финансови стратегии на общините. Както сме дали обещание в акцията - няма наши и ваши региони. Работихме всички дружно, напомня Терзиев.

Намерихме метод да предоставим достъп до записи от протестната футболна нощ, без да нарушаваме закона. Ще го създадем, поради убеждението ни, че правдивост без бистрота няма.

Дървени талпи пред учебно заведение в София. Не, не са част от коледната декорация на града. “Арт апаратура ” на наследено неприятно ръководство, възлагане и строителство е.

Като споделих декорация - да, тази година украсата в града закъсня. Защо? Защото се оказа, че част от украсата е свалена от стълбовете и други административно озадачаващи открития. Справяме се. За три седмици успяхме да свършим това, за което предходните управници са имали 2 месеца. Следващата година ще е по нов метод - ще включим всички заинтригувани страни в полемика по какъв начин София да има своя визия и дух. За да изберем най-хубавото за града дружно.

Вече две следващи седмици се срещам с жители, поискали да приказват с мен в приемното време на кмета. Няма да пиша за това в този момент, тъй като заслужава обособен пост.

На фона на всичко това, общински съвет продължава да няма. В понеделник е идващото съвещания и изборът на ръководител не търпи отсрочване.

Преди повече от месец жителите на София споделиха: това желаеме. Поверяваме града си на тези партии и гласуваме доверие да намерят решение. Хората гласоподаваха за мен, тъй като аз дадох обещание нов стандарт на ръководство, ГЕРБ дадоха обещание умелост, Българска социалистическа партия дадоха обещание най-различни неща, само че за малко - обществена поддръжка. Всеки нещо даде обещание.

Който желае, може.

Уважаеми сътрудници от ГЕРБ,

Опит имате. Не бяхте ли вие тези, които отричаха отрицанието?

Уважаеми сътрудници от Българска социалистическа партия,

Да не разрешаваме на диалога за предишното да попречи на работата за бъдещето. Кое ви е по-важно: 1 монумент или 1 млн. живота в София? Искате ли София да е гостоприемна за софиянци, желаете ли крайните квартали да не са второкласен, желаете ли по-справедливи условия на труд?

Уважаеми сътрудници от ПП-ДБ (СС), месеци наред показвахме и доказахме, че другите отзиви и позиции са благосъстояние и постоянно има път напред със единодушие и баланс, тъй като по-важни са резултатите, които софиянци чакат. Покажете по какъв начин се прави.

Уважаеми сътрудници от Има Такъв Народ, Възраждане и Синя София, нямам доверие, че има дребни партии, както и нямам доверие, че има дребни хора.

В понеделник всички общински съветници са длъжни да защитят един единствен интерес - този на софиянци, декларира Терзиев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР