Ина Иванова е тазгодишният лауерат на XI Национален конкурс за

...
Ина Иванова е тазгодишният лауерат на XI Национален конкурс за
Коментари Харесай

Ина Иванова е тазгодишният лауреат на националния конкурс за поезия “Христо Фотев“

Ина Иванова е тазгодишният лауерат на XI Национален конкурс за лирика " Христо Фотев ". Тя завоюва гласовете на журито със стихосбирката си " Нещата, за които мълчим " (изд. " Жанет 45 ", 2022 г.) Наградата бе връчена на тържествена гала в атриума на Бургаския свободен университет. Събитието бе един от акцентите в отбелязването на 90-годишнината от рождението на поета. 
Прочетете още
" Аз фактически обичам поезията на Христо Фотев. Обичам нейната непокорност, нейната метежност, почтеност, дълбочина и особена съкровеност и почтеност. Благодаря за оценката и самопризнание и за това, че сме тук дружно и че четем лирика ", бяха думите на Ина Иванова, представена от Българска телеграфна агенция. 

В обосновката на журито с ръководител Аксиния Михайлов стихосбирката " Нещата, за които мълчим " Ина Иванова е отличена " поради ярката чувствителност и особената компактност на наличие и форма на един автентичен език. За поетическия синтез, който се стреми да доближи зоните на неизречимото. На трансцедентното (поемата " Мелтеми " ). На комплицираните човешки положения. Поезия, в която облиците дълбинно поясняват нереалното. За интензивността и кулминационните точки в перцепцията, които оформят ярките сюжетни проекти. "

За нейни подгласници с еднакъв брой гласове в оценката на журито бяха определени Георги Николов с „ Както се отваря небе “, Едвин Сугарев с „ Блудни синове “ и Керана Ангелова с " Дървото с наровете ". Те бяха оповестени от заместник-министъра на културата Амелия Гешева.За първи път тази година бе връчена и специфична премия на името на бургаския стихотворец Росен Друмев. Нейни носители станаха Антонина Георгиева за стихосбирката " Сол " и Биляна Димова за " Телесно ".

Връчването на премиите бе предшествано от близо едночасов музикално-поетичен театър на режисьора Христо Симеонов, отдаден на творчеството на Христо Фотев. В него рецитирани и изпълнени като песни прозвучаха освен някои от най-популярните стихотворения на поета, само че и архивни записи с неговия глас от Златния фонд на Българското национално радио. В спектакъла участваха актрисата Гергана Стоянова, певицата Богомила Цекова, музикантът, композитор и диригент Георги Милтиядов, както и възпитаници по актьорско майсторство и преподаватели по спортни танци към Националното учебно заведение за музикално и театрално изкуство " Проф. Панчо Владигеров ". 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР