Ин и Янг е концепция от китайската философия и рефлектира

...
Ин и Янг е концепция от китайската философия и рефлектира
Коментари Харесай

Тайният смисъл на Ин и Янг – какво разкриват китайските таоисти

Ин и Янг е идея от китайската философия и рефлектира върху правилото на салдото. Идеята за неговото раждане идва след съществено наблюдаване на силите на природата. Таоистите ще развият система от обичайни китайски медикаменти, като търсят вселената за общото поле, което непрекъснато се движи и трансформира, поддържайки главните константи. В книгата на измененията, датираща към 700 година прочие Хр. ще стартира да се приказва точно за този баланс.

Теорията показва, че природата показва себе си в един безконечен кръг от полярни опозиции. Такива могат да бъдат денят и нощта, влагата и сушата, топлото и студеното, както и интензивността с почивката. Всичко в природата може да бъде обяснено с Ин и Ян. Това е енергийно поле, движещо всички аспекти на природата. Ето за какво се разказва като динамичността и основата за смяна в природата.

Символът „ Ин “ се счита за женски и приема всички съществени качества на мрака, почивката, влагата, студа и структурите. Китайският език го разказва като сенчестата страна на планина.

Символът на „ Янг “ заема мъжкия пол и управлява сили като светлина, интензивност, суша, топлота и функционалност. За китайците това е слънчевата страна на планината. Всичко в природа включва композиция от двата признака. Сутрешната мъгла ин ще бъде раздрана от обедната мощ на слънцето – янг. Всички явления в природата се разказват като композиция от двата признака и единият изяснява другия.

Един от първите създатели на тази концепция – Зоу Ян ще сложи тази концепция за разглеждане. Той има вяра, че има 5 етапи на детайлите – огън, вода, метал, дърво и земя, които непрекъснато се трансформират на база на въпросните правила. Философията на двата признака построява цялата обичайната китайска медицина, фън-шуй, бойните изкуства и даже таоизма.

Същите знаци могат да се употребяват и за сравнителна степен – горският пожар е повече янг от огънят в лагера, огънят в лагера е повече янг от искрата. Нищо не е напълно в тази философия и постоянно би трябвало да се прави компромис. И двата признака се допълват, тъй като няма по какъв начин да съществуват един без различен, въпреки и да се преглеждат като противоположности. Никога няма да знаем какво тъкмо е топлината, в случай че нямаме визия от студа. Едното основава другото. Хиперактивното дете тича и беснее, което се преглежда като янг, до момента в който ненадейно не заспи, което е ин.

Двата признака се управляват. Този базов механизъм на баланс в природата се преглежда умерено и в човешкото тяло. След като тялото се загрее от физически извършения, порите се отварят и потта смъква температурата. Когато тялото се изстуди, мускулите се свиват, с цел да основат температура.

Отвъд природата има и други детайли, които да разказват цялата идеология. Нечетните цифри са янг, до момента в който четните са ин. Огънят е янг, само че водата е ин. Най-важното е, че философите не могат да сложат по-висока степен на единия знак, без да слагат другия.

Въпросният им знак е прочут като таоисткия знак на Тай Чи. Изобразява се като кръг, който включва две капки с разнообразни цветове. Логично е, че единият е ярък, а другият е мрачен. Опозицията им не ги прави врагове, а просто потвърждава, че двете имат потребност едно от друго. Ето за какво се показва, че всяка една половина съдържа елементи от другата. Символизира се дребното светлина в сянката и дребното сянка в светлината. Кривата линия, която разделя двата признака, на практика символизира концепцията за живот. С нея се показва, че нищо няма да бъде постоянно ярко или мрачно. Най-добрата тактика за живота ще включва откриването на баланс сред двете страни.

Китайците са едни от първите, които употребяват безоблачен часовник и с негова помощ съумяват да опознаят концепцията за време, сезон и година. Точно това дава и основата им за светлина и мрак, денонощно, лято и зима.

Мнозина считат, че самият знак може да разказва дневните промени на потребления прът, както и придвижването на сянката. Неговата дължина се трансформира по всяко едно време през годината. Бялата част ще дефинира деня, до момента в който тъмната ще показва нощта. Отделно от това, хората осъзнавали, че дължината на деня се трансформира. Точките просто демонстрират, че няма по какъв начин да се избегне този цикъл.

Таоистите постоянно вярвали, че всичко е част от вселената, не правили разлика сред външните сили в природата и вътрешните процеси на човешкото тяло. Те вярвали, че когато човек работи на слънце за по-дълго време (янг) по-късно може да развие тресчица, в резултат на дехидратация (янг). Лечението е с вода и изстудяване (ин). Времето също се дефинира благодарение на двата признака. Ако приказваме за ветрове и дъждове, това е ин време, а противоположното ще бъде янг.

Идеята на китайските философи е, че цикличността на природата може да се изяснява и с цикличността на човешкото тяло. Органите също имат подобен баланс и работят по този метод.

Бъбреците се считали за ин, тъй като съдържат вода, до момента в който янг изобразява метаболизма на цялото тяло. Ако има проблеми с тях, равнището на ин пада и тъкмо това основава тресчици и проблеми – положение на янг. Китайските лекари в оня интервал са се фокусирали непосредствено върху концепцията, че би трябвало да носят баланс сред двете вариации и да се стремят да защищават от заболявания. Това можело да се реализира с диета, билки и смяна на метода на живот.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР