Имущество за 200 млн. лв. на обвиняемия олигарх бе блокирано

...
Имущество за 200 млн. лв. на обвиняемия олигарх бе блокирано
Коментари Харесай

Четири съдебни състава потвърдиха запорите на Прокопиев


Имущество за 200 млн. лева на обвинения олигарх бе блокирано по искане на Комисия „ Антимафия “

Четири правосъдни състава на Бургаския областен и Бургаския апелативен съд са удостоверили запора на олигарха Иво Прокопиев, написа „ Монитор “. Имущество за 200 млн. лева на обвинения за пране на пари олигарх беше блокирано по искане на Комисия „ Антимафия “ (КПКОНПИ) поради необоснован генезис, за които се твърди, че е от противозаконна активност.

От края на предходната година до момента Прокопиев и неговите юристи са се пробвали 3 пъти да оспорят наложения запор, само че безрезултатно. Интересна детайлност е и това, че единствено в първата си тъжба олигархът прави нерешителен опит да изясни, че парите му не са с противозаконен генезис, написа изданието.

Съдът отхвърля изказванието. Оттам нататък Прокопиев и юристите от самото начало се пробват да избегнат запора, като акцентират механически аргументи, които съгласно тях обезсилвали настояването за застраховане на желае на КПКОНПИ. Сред настояванията е даже пояснение на решението на съда. Останалата част от доводите на Прокопиев пък се крепят на остарялото му изказване, че даже и приватизацията на „ Каолин “ да е противозаконна, отминалостта за констатиране на това била изтекла. Именно предприятието за варовик, съгласно КПКОНПИ, е главен източник на незаконните финанси.

В края на октомври Прокопиев, който издава "Дневник " и "Капитал ", беше упрекнат в пране на пари като ръководител на Съвета на шефовете на „ Алфа Финанс Холдинг “ АД. Обвиняеми са и другите шефове на холдинга- Константин Ненов и Иван Ненков.

През април постъпил сигнал от ръководителя на КПКОНПИ, ведно с материали от осъществена инспекция от Комисията. В сигнала и приложените към него документи са посочени голям брой обстоятелства и условия, които са послужили като съображение за започване на следствие и за пране на пари, касаещо продажбата на добити от „ Алфа Финанс Холдинг “ АД акции от капитала на „ Каолин “ АД, представляващи 100% от капитала на „ РМД Каолин 98 “ АД, на записано на 20.12.2012 година в локалния съд в гр. Кьолн, Германия сдружение „ Кварцверке ГмбХ “. Въз основа на извършените спомагателни дейности по следствието са събрани доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната отговорност на Иво Прокопиев за пране на пари, в качеството на ръководител на Съвета на шефовете на „ Алфа Финанс Холдинг “ АД, се сочи в известието на прокуратура.

Иначе Комисията „ Антимафия “ стартира инспекция против Прокопиев още при започване на 2017 година поради обвиняването му по делото ЕВН, припомниха адвокати. По него той към този момент е обвиняем дружно с някогашните министри на енергетиката Трайчо Трайков и на финансите – Симеон Дянков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР