Имущество на завода за хартия в Белово е обявено за

...
Имущество на завода за хартия в Белово е обявено за
Коментари Харесай

Най-старата хартиена фабрика в България затъна в дългове и фалира

Имущество на завода за хартия в Белово е оповестено за обществена обмен с начална стойност от общо над 6.2 милиона лв.. Това е видно от няколко обявления на частния правосъден реализатор Добромир Даскалов.

Заводът за хартия " Белово " има 120-годишна история. През 1997 година фабриката сполучливо се приватизира от " Зеритис Груп ". През годините се утвърждава като най-големия производител на тишу и MG хартия в България. Дообработващото произвеждане обгръща производството на тоалетна хартия, салфетки, кухненски ролки, носни кърпи, кърпи за лице под известните марки Belana ( " Белана " ) и Lovely ( " Ловли " ).
 Снимка 617033
Източник:

Справка в Търговския указател демонстрира, че в " Завод за хартия Белово " АД е назначен синдик, а върху имуществото на сдружението има натрапен запор и забрана.

Заеми за милиони

През юни предходната година Пловдивският апелативен съд назначава краткотраен синдик в сдружението поради тъжба на кредитора " Уникредит Булбанк ". Според документите сдружението дължи на финансовата институция над 5.6 млн. лв. по три контракта за банков заем с изминал период за погасяване сред 30 януари 2020 година и 31 ноемви 2021 година Според имотния указател обаче дружеството-длъжник е продало собствен парцел в Белово (31 хиляди кв./м), без да погасява отговорностите си към банката с получените пари.

Като заемодател в производството по неплатежоспособност се е включила и " Българската банка за развиване " поради непогасени вземания от длъжника, надхвърлящи 5 млн. евро.
 Заводът за хартия в Белово с нов шеф и проект за развиване
Заводът за хартия в Белово с нов шеф и проект за развиване

Калин Йонов става началник на най-старата хартиена фабрика у нас

От решението на съда излиза наяве, че синдикът е бил назначен за застраховане на подадената от " Уникредит Булбанк " молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност.

Въпреки назначения синдик, опитите на сдружението да се разпорежда с имуществото на завода траяли. В молба на краткотрайния синдик, постъпила в Окръжния съд в Пазарджик, се твърди, че договорът на компанията, охраняваща завода ( " Юсис " ООД), е бил преустановен на 20 март тази година без той да бъде известен. От документа е видно, че три дни по-късно чиновник на охранителната компания е забелязал, че камион претрупан със скрап излиза от завода и е уведомил синдика и полицията за протичащото се. Според " Завод за хартия Белово " обаче синдикът нямал право да стопира изнасянето на имуществото от завода. Съдът обаче се оказва не на същото мнение и наложил забрана и запор на имуществото.

Финансово положение

Макар и в понижен състав, заводът в Белово продължава да работи, разбираме от мнението на синдика. Според формалните данни в него през февруари тази година са на трудов контракт работят 81 души. Броят на личния състав е скъсен на половина още през ноември 2022 година

Според годишния финансов доклад на сдружението към декември 2021 година чистите задължения на " Завод за хартия Белово " възлизат на 32.8 млн. лв.. А приходите от продажба на продукция към същия интервал - на 27 млн. лева, като по-голямата част от тях - 16.2 млн. лева са от външни пазари (Гърция, Полша, Румъния, Македония и Сърбия). Брутната облага на предприятието към 31 декември 2021 година е възлизала на 987 хиляди лв., като за година се срутва с 1.2 млн. лв..

Най-старият цех за хартия в България

През 1900 година е основана Първа българска фабрика за мукава и хартия за пакетиране " Книга " на Хр. Г. Бъчеваров. 
 Снимка 617036
Източник:

Работилницата е продадена през 1928 година на " Самуе Патак " АД, което се занимава от 1886 година с произвеждане и търговия на книговезки произведения. Предприятието е реконструирано и мощността му е увеличена. Тогава стартира производството на по-фини хартии и на едностранно гладка хартия. В този интервал годишното произвеждане варира сред 300 и 3500 тона.

През 1947 година постройката е национализирана. Тогава е разширена и преобразувана в цех. От 1969 година е Комбинат за малограмажни хартии " Димитър Благоев ". Годишното му произвеждане възлиза на 30 000 тона. Работи се със сулфитно и сулфатно избелени и неизбелени целулози и други първични материали при непрестанен индустриален развой.

През 1992 година заводът е преобразуван в държавно акционерно сдружение, а през 1997 година 58% от капитала е закупен от гръцката компания " Зеритис Груп ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР