Имуществени неуредици или проблеми с документи за собственост възпрепятства пострадалите

...
Имуществени неуредици или проблеми с документи за собственост възпрепятства пострадалите
Коментари Харесай

Десетки наследници и къщи без книжа оставят тежко пострадалите от Карловско без помощи

Имуществени неуредици или проблеми с документи за благосъстоятелност попречва потърпевшите в карловските села да получат държавни помощи, научи TrafficNews . Макар че десетки имат право на обезпечения към Междуведомствената комисия по възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет няма нито едно постъпило заявки.
Прочетете още
По-рано през днешния ден по време на парламентарен надзор в Народно събрание служебният вътрешен министър Иван Демерджиев отговори на въпрос по отношение на активността на комисията, на която е началник. Той уточни, че на място са били дадени подробни указания към местата власт по какъв начин да спомага на жителите. Въпреки това обаче заявки и до през днешния ден няма.

Припомняме, че с цел да аплайват за компенсациите от Междуведомствената комисия, фамилиите би трябвало да дават отговор на избрани условия. Иначе казано да попадат в границите на одобрената методика, която разделя пет категории потърпевши по степен на имуществената щета, нанесени от септемврийските наводнения. Още през ноември регионалният шеф заяви, че компенсации ще се изплащат на първите две категории. 

По данни на кметството в село Богдан фамилиите, които попадат в така наречен I категория по степен на обида  са 9, а тези от II – 12. В Каравелово има две семейства от въпросните степени.

„ Жителите са известени, само че очевидно не са дали отговор на тези условия – степен на обида или финансови критерии. Беше гласувано на Общински съвет помощите от дарения да се изплащат за потърпевш парцел. Това, че един правоприемник не населява парцела, не значи, че той може да бъде избегнат. Имаме парцели с над 40 наследници. По-голямата част от парцелите пък не разполагат с първоначални документи “, съобщи за TrafficNews кметът на село Богдан Христо Иванов.

Пълномощни за единодушие за поръчителство се издават гратис от кметствата. Това обаче не анулира задължението всички наследници да дадат подписа си на място, което в действителност основава компликациите.

По негови думи в Богдан са останали общо 23-ма от 173 души, които не са получили компенсации, защото не са подали нужната документи. Някои от тях даже попадат в категория I. „ Надяваме се те да уредят имуществените си проблеми и да бъдат обезпечени. Парите им няма къде да отидат, въпросът е те са схванат вътре в фамилиите по какъв начин да се случат нещата “, съобщи по тематиката Христо Иванов.



Подобна е обстановката в Каравелово, където две фамилии подлежат на поръчителство. Те обаче също не са съумели да подадат заявление за приемане на помощи, защото проблем с документите за благосъстоятелност на парцелите ги спъват, съобщи кметът на Славка Червенкова.

Според нея проблем се основава, тъй като жителите не постоянно са наясно къде, по кое време и защо могат да получат средства, които страната отпуска след наводненията. Въпреки това тя е безапелационна, че потърпевшите са били в детайли известени от кметствата във въпросните села какви са процедурите. Същото уточни и Христо Иванов във връзка с ощетените в Богдан.

По думи на градоначалниците помощите от 375лв. от дарения към този момент са изплатени на потърпевшите.

Междувременно продължава възобновяване на нарушената инфраструктура в района. Мостът в Каравелото към този момент е отворен за прекосяване, а в най-скоро време ще бъде възобновено уличното осветяване. В Богдан пък върви процедура, която да уреди възобновяване на уличната инфраструктура. Предполага се, че това ще стане напролет. За страдание притежатели на тежко повредени парцели, част от които е и самият кмет, към момента не могат да стартират с възстановителните си действия.

„ В момента не можем да създадем нищо. Домовете ни са изкъртени до тухли, а влагата е толкоз мощна, че безусловно нищо не може да се предприеме като ремонтни действия “, заключи Иванов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР