Имуностимулатори трябва да се взимат, когато човек е здрав. Те

...
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Не вземайте имуностимулатори, докато сте болни |

Имуностимулатори би трябвало да се взимат, когато човек е здрав. Те са рискови, когато пациентът към този момент е с коронавирусна зараза, тъй като може да засилят цитокиновата стихия, предизвести по Нова телевизия имунологът акад. Богдан Петрунов.

Той акцентира, че задачата на витамините е да подтикват вродения имунитет:

„ В човешкия организъм има натурален, присъщ имунитет. Целта на средствата – витамини, имуностимулатори, е да го подтикват. Въпросът е до каква степен те са ефикасни. Витамин D остава главно средство за стимулиране на естествения имунитет. А той има доста мощни благоприятни условия да се оправи с една зараза, въпреки че излязоха данни, че не е толкова ефикасен против този вирус, колкото се твърдеше в началото ”, изясни експертът.

За себе си д-р Петрунов е подхванал стимулация с полибактериален имуностимулатор, който може да бъде открит във всички аптеки у нас. На негова база са направени и доста артикули.

Той предвижда и по кое време ще стартира имунизацията на българското население против COVID-19.

„ За да влязат имунизациите, те би трябвало да бъдат утвърдени. Подадени са документи и се преглеждат, само че мисля, че по-рано от пролетта на идната година ние няма да стартираме имунизация на популацията ”, сподели той.

Имунологът акцентира, че за имунизациите против ковид, които са познати все още, не знаем съществени неща – защищават ли от заразяване с вируса, ще понижат ли смъртността и ще спрат ли разпространяването на инфекцията.

„ Нито една от компаниите не е дала отговор на тези три значими въпроса. Няма никакво подозрение, че ще има наново заболяване. Никой не може да каже каква ще е успеваемостта на имунитета, тъй като никой не го е видял. Никой не може да каже и какъв брой ще продължи имунитетът ”, изясни акад. Петрунов и допусна, че тези, които към този момент са преболедували, също ще би трябвало да се имунизират.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР