Имунните реакции към тежка форма на болестта COVID-19 могат да

...
Имунните реакции към тежка форма на болестта COVID-19 могат да
Коментари Харесай

COVID-19 може да увреди мозъка, без да заразява самия орган

Имунните реакции към тежка форма на заболяването COVID-19 могат да провокират проблеми с мозъка като делириум и мозъчна мъгла, демонстрира английско изследване, представено от в. " Гардиън ".

Тежките инфекции с COVID-19 могат да доведат до имунни реакции, които повреждат невроните в мозъка, причинявайки проблеми с паметта и комплициране. Потенциално се покачва и рискът от дълготрайни здравословни проблеми, сочи проучването на експерти от Кралския лицей в Лондон.

Учените са открили, че неуправляемата имунна реакция към вируса усилва степента на смъртност на невроните и оказва " съществено " влияние върху регенерацията им в региона на хипокампуса, който играе значима роля в ученето и паметта.

Резултатите от проучването са предварителни, само че допускат, че COVID-19 може да провокира неврологични проблеми при пациентите, без да е належащо вирусът да заразява самия мозък. Смята се, че процесът е в основата на делириума при пациенти съд болестта, само че може да способства и за мозъчната мъгла и други проблеми, изпитвани от хора, страдащи от дълъг COVID-19. 

" Тези неврологични признаци са доста тревожни за пациентите и техните фамилии и вярата е, че нашето проучване може да способства за определянето кое лекуване би било най-подходящо за намаляването или предотвратяването им ", споделя Кармине Парианте от изследователския екип. 

За задачите на изследването са оценени кръвни проби от 36 пациенти през първата вълна на пандемията. Анализът е посочил, че равнищата на протеин, наименуван интерлевкин-6 (IL-6), отделян от имунните кафези като апел за сближение на други имунни кафези, са над 15 пъти по-високи от естественото при инфектираните лица.

Още по-драстично повишаване на равнищата на протеина е открито при пациенти с COVID-19 с делириум - положение на мощно комплициране, при което хората не знаят кои са и къде се намират. Близо една трета от пациентите с COVID-19, признати в болница, страдат от делириум.

След това учените са изследвали по какъв начин високите равнища на интерлевкин-6 могат да повлияят на невроните в хипокампуса, като са подложили лабораторно отгледани неврони на въздействието на кръвта на пациентите. Изследователите са разкрили, че кръвта на пациенти с делириум усилва естествената смъртност на невроните и понижава генерирането на нови мозъчни кафези. Смята се, че провокираните увреждания са причина за делириума.

Вредните резултати са проследени до каскада от събития, при които интерлевкин-6 провокира освобождението на два свързани имунни протеина, наречени интерлевкин-12 (IL-12) и интерлевкин-13 (IL-13).

Блокирането на протеините обаче защищава мозъчните кафези от увреждане, пишат учените в сп. " Molecular Psychiatry ". 

Възрастните хора са изключително уязвими към делириум след редица инфекции и интервенции. Състоянието на комплициране води до доста повишение на риска от деменция.

" Смятаме, че тези протеини са виновни за признаците на делириум при пациенти с тежък COVID-19 и като цяло при пациенти с продължителна форма на болестта ", изпитващи неврологични признаци ", споделят откривателите. 

Измерването на равнищата на имунните протеини при пациентите може да помогне за персонализиране на лекуването им.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР