Имунната система на мозъка е странно нещо. От една страна,

...
Имунната система на мозъка е странно нещо. От една страна,
Коментари Харесай

Черепът – неочакваният източник на имунитет за мозъка

Имунната система на мозъка е необичайно нещо. От една страна, тя защищава нашето сиво вещество от инфекции и оказва помощ на наранените тъкани да заздравяват. Но от друга, провокира автоимунни болести и води до възпаления, които подтикват невродегенерацията.

Две нови изследвания, извършени върху мишки, демонстрират, че тази двойствена връзка сред мозъка и имунната система евентуално се свежда до произхода на имунните кафези, патрулиращи менингите – тъканите, които обгръщат мозъка и гръбначния мозък. В тези две допълващи се проучвания, оповестени на 3-ти юни в Science, два екипа от откриватели от Вашингтонския университет в Сейнт Луис откриват напълно ненадейно, че доста от имунните кафези в менингите идват от костния мозък в черепа и мигрират към мозъка чрез специфични канали – без да минават през кръвта.

Тези имунни кафези, които водят началото си от черепа, са самобитни миротворци – тяхната цел е да поддържат едно здравословно статуквото.  Изглежда главните злосторници са другите имунни кафези – тези, идващи от кръвоносния поток. Именно те носят генетичните структури, които им разрешават да предизвикат автоимунни болести и възпалявания. Уви, броят им се усилва с напредъка на възрастта или при характерни условия – да вземем за пример заболяване или пострадване. Взети дружно, тези две проучвания разкриват основен аспект от връзката сред мозъка и имунната система, който би трябвало да хвърли повече светлина върху голям брой мозъчни болести.

Откритието " запълва празнината в знанията ни, като се отнася до съвсем всяко неврологично заболяване - невро-COVID, болест на Алцхаймер, множествена склероза, мозъчни контузии ", споделя доктор Джонатан Кипнис, учител по имунология и патология и съавтор на едно от проучванията.

„ Ние знаехме, че имунните кафези са свързани с неврологичните болести, само че от кое място идваха? Това, което открихме е, че съществува нов източник на тези кафези, който до момента не е бил описван. “

Изследванията са оповестени в Science.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР