Имплозия причини смъртта на петимата пасажери от плавателния уред Титан“

...
Имплозия причини смъртта на петимата пасажери от плавателния уред Титан“
Коментари Харесай

В света са сертифицирани 10 апарата за потопяване на 4000 метра, Титан е бил изключение

Имплозия аргументи гибелта на петимата пасажери от плавателния апарат „ Титан “ на компанията " Оушънгейт ". Как обаче пътешествието до Титаник заобиколи законите?
В Северна Америка има няколко институции, които сертифицират сходни плавателни съдове, измежду които Американско плавателно бюро, Международната асоциация на морските бизнесмени. Програма за узаконяване на подводна роботика и тн. " Оушънгейт " не е утвърдена за употреба от никоя от тези организации. " В целия свят има единствено 10 апарата, които могат да се движат на 4000 метра или по-дълбоко, и всички те са сертифицирани - като се изключи „ Титан “. Той е изключение. Експертите от сектора показаха угриженост, какво ще вършим. Това е доста рисковано, ние разбираме тактиката, само че е доста рисковано за всички “, сподели Уил Конър ръководител на комитета за управляеми подводни средства на обществото по морска технология.
Още през 2018 Уил Конън, член на комитета за управляеми подводни средства, отбелязва заплахата, която Oушънгейт носи.
„ Искам да кажа, че то не е било сертифицирано, тъй че не е имало никакъв контрол по време на проектирането, направата и изпитването. Така че Титан е самосертифициращо се оборудване, в това, което наричате пробно, а има ли място за изпробване? Да. Но да се возят хора с него? Не. Ако е пробно, не би трябвало да качвате хора “, сподели той. Един от досегашните участници в пътуването до Титатник, Майк Райс, споделя, че от платените три часа, едвам 30 минути са съумели да видят остатъци от кораба в цялостен мрак. „ Когато се спуснахме в дълбокото, имаше проблеми с връзката. По време на всяко пътешестване, което съм предприемал, от четирите обособени гмуркания, които съм предприемал с Oушънгейт, всякога е имало проблем със спорадичната връзка с повърхността “, сподели Райс.
Компанията Титан " Оушънгейт " е основана в Евърет, Вашингтон и плава под американски байрак. През годините, подводният уред е имал три експедиции до отломките от Титаник, първата от които е през 2021 година. За миналата 2022 година, 28 души посещават именития трансатлантически транспортен съд.
През февруари тази година основният изпълнителен шеф на компанията - Стоктън Ръш - е съден от двойка от Флорида. Марк и Шарън Хейгъл декларират в желае си, че компанията е отменила една експедиция, като е декларирала, че не е имала задоволително време да удостовери, че „ Титан “ може да доближи дълбочините на „ Титаник “. Друга екскурзия е била анулирана заради „ щета на оборудването “, съгласно копие от техните искове.
Въпреки тези правни спорове, компанията развива активност до ден сегашен. Към момента формалният им уебсайт е блокиран. Според правни експертки отводът от отговорност, подписан от пасажерите на Титан обаче не избавя компанията от евентуални правосъдни искове от фамилиите на жертвите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР