Имплантираха оклудер на 5-годишно дете с вродена сърдечна малформация в

...
Имплантираха оклудер на 5-годишно дете с вродена сърдечна малформация в
Коментари Харесай

Имплантираха „чадърче“ на 5-годишно дете с вроден кардиологичен проблем

Имплантираха оклудер на 5-годишно дете с вродена сърдечна малформация в УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “, оповестиха от болничното заведение.

Оклудерите или така наречен „ чадърчета “ са запазена марка за доайена в детската кардиология и вродените сърдечни малформации при възрастни доцент Пенчо Кратунков. Специалистът завежда Отделението за лекуване на вродени сърдечни малформации в болничното заведение и има максимален опит в България с сходни интервенции, прецизират още от лечебното заведение.

Сигнал за вродената сърдечна малформация при детето са били честите респираторни инфекции на долните дихателни пътища - бронхиолит, пневмония и бронхит. Честото боледуване подтикнало родителите да се извърнат към детските кардиолози и те се насочили към доцент Пенчо Кратунков.

Малката пациентка е била с мултифенестрирана предсърдна бариера или бариера с доста отворчета в нея, което в допълнение затруднява неоперативното лекуване. Решението на казуса е слагане на оклудер, който да затвори изцяло дефектите и детето да има крепко сърце.

Екипът на доцент Кратунков направил интервенцията под обща упойка, направил е ехокардиографско проучване, което дава детайлна оценка на преградата и дефектите в нея. След това е минал през отворите с катетър и лидер и нарежда балонен катетър. Раздуването на балона води до прекъсване на патологичния кръвоток и разрешава на лекарите да създадат оптимално точна оценка на размера на дефекта и да дефинират размера на „ чадърчето “, с което отворите ще бъдат запушени. По този метод се икономисва хирургична интервенция - не се отваря гръдния панер, не се употребява машина за екстракорпорално кръвобращение и пациентът се възвръща доста бързо, описват още от болничното заведение.

С имплантирането на чадърчета при вродени сърдечни малформации пациентите вземат решение трайно кардиологичния си проблем. Тази намеса ще разреши на 5-годишното дете да изживее пълноценно живота си, твърдят от болничното заведение.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР